ostrosłup z niewiadomymi
MAT_PAT: W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i
dwie krawędzie podstawy mają długość równą b. Długość
trzeciej krawędzi podstawy wynosi a. Wyznacz objętość
ostrosłupa.
Może ktoś wskazać błąd w moim rozwiązywaniu:
Pole podstawy to trójkąt równoramienny: z pitagorasa wyznaczam wysokość następnie Pole (do
wzoru na objętość − pole podstawy )
Ze wzoru r = 2P/OBW chcę wyznaczyć r aby wyznaczyć duże H (trójkąt r / wysokość trójkąta
równobocznego o boku b i wysokość H)
Jednak obliczenia znacznie mijają się z odpowiedzią
V = 1/12 * ab * √(3b2 − a2)
Z góry dziękuje za pomoc.
15 kwi 19:18
kerajs:
Błąd merytoryczny (bo rachunkowych nie ma jak sprawdzić) jest tu :
''Ze wzoru r = 2P/OBW chcę wyznaczyć r aby wyznaczyć duże H ''
Rzut wierzchołka ostrosłupa na podstawę nie jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt podstawy
(o ile a≠b), lecz środkiem okręgu opisanego.
16 kwi 08:18