le wyrazów dodatnich ma ciąg opisany wzorem
Kamil: Ile wyrazów dodatnich ma ciąg opisany wzorem an= −n2+n+20
15 kwi 19:15
MAT_PAT:

−n
2+n+20 > 0
delta = 1 − 4 * (−1) * 20
delta = 1 + 80
delta = 81
√delta = 9
n1 = −1 + 9 / −2 = −4;
n2 = −10 / −2 = 5;
Sczytujemy z wykresu że dodatnie liczby mieszczą się w zakresie (−4;5);
15 kwi 19:31
getin:
a1 = −1+1+20 = 20
a2 = −4+2+20 = 18
a3 = −9+3+20 = 14
a4 = −16+4+20 = 8
a5 = −25+5+20 = 0
a6 = −36+6+20 = −10
a7 = −22
a8 = −36
a9 = −52
itd.
Odp. 4 dodatnie wyrazy
15 kwi 19:39
PATMAT16: a
n=−n
2+n+20
Założenia:
n≥1
Wyrazy dodatnie, więc tworzymy prostą nierówność kwadratową:
−n
2+n+20>0
Liczymy Δ i miejsca zerowe, albo próbujemy to zapisać w p.iloczynowej
(−n−4)(n−5)>0
Miejsca zerowe:
1) 2)
−n−4=0 n−5=0
−n=4 /*(−1) n=5
n=−4
Ramiona skierowane są do dołu (funkcja jest smutna), ponieważ współczynnik przy najwyższej
potędze jest ujemny.
Na wykres nakładamy nasze założenie dla ciągów i otrzymujemy:
n∊<1;5) ⇔ n∊{1,2,3,4}
Ciąg określony wzorem a
n=−n
2+n+20 ma cztery wyrazy dodatnie
15 kwi 19:40