Trygonometria dowód
Algorytm: Wykaż, że wyrażenie 4cos2x + 7sin2x − cos2x jest równe 3 dla x ∊ R.
Nie wiem, czy to jest dobrze, ale zrobiłem inaczej, niż pokazane jest w odpowiedziach.
4cos2x = 4(1−2sin2x)
a −cos2x = −1 + sin2x
I se zsumowałem, czyli:
4 − 8sin2x + 7sin2x − 1 + sin2x = 0
Po zsumowaniu mam 3 = 0.
Napisałem, że dla każdego x ∊ R wyrażenie będzie zawsze równe 3. Czy tak jest dobrze?
15 kwi 19:06
PATMAT16: Może tak będzie okej.

4cos2x+7sin
2x−cos
2x=3
4(cos
2x−sin
2x)+7sin
2x−cos
2x=3
4cos
2x−4sin
2x+7sin
2x−cos
2x=3
3cos
2x+3sin
2x=3
3(cos
2x+sin
2x)=3
3*1=3
3=3
L=P
15 kwi 19:14
Algorytm: Aha, czyli gdybym tak jak ja napisałem, to będzie źle?
15 kwi 19:16
PATMAT16: Wydaje mi się, że nie jest dobrze, bo piszesz, że 3=0 ,a to jest sprzeczne.
15 kwi 19:16
Algorytm: Aha, w sumie racja, dzięki wielkie XD
15 kwi 19:17