Postać parametryczna prostej
anonim123: W trójkącie ABC punkty E i D=(3,2) są środkami boków odpowiednio BC i AC wiemy również
że
wektor
DE=[−3,1/2] i wektor AD=[4,2] a) wykaz że wektor DE=1/2 wektora AB
b) wyznacz równania boków trójkąta (wskazówka wykorzystaj postać parametryczna prostej)
Podpunkt a) rozwiązałam ale mam problem z b)
https://zapodaj.net/f2d8babf9dea7.jpg.html
https://zapodaj.net/538d995ee06cd.jpg.html
15 kwi 18:54
anonim123: skąd mam wiedzieć który punkt podstawić do równania postaci parametrycznej prostej?
15 kwi 19:15
anonim123: ?
15 kwi 19:48
anonim123: Chyba to jest nieistotne
15 kwi 21:14
Mila:

D=(3,2)− środek AC
AD
→=[4,2]
1)
| | 1 | | 1 | |
D=(3,2)→T[−3, |
| ]⇒E=(0,2 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
D=(3,2)→T
[−4, −2]⇒A=(−1,0)
D=(3,2)→T
4,2]⇒C=(7,4)
| | 1 | | 3 | |
E=(0,2 |
| )→T[−7,− |
| ]⇔B=(−7, 1) |
| | 2 | | 2 | |
2) Równania :
AC:
A=(−1,0) , AD
→=[4,2]
x=−1+4t
y=2t, t∊R
stąd możesz wyznaczyć postać np. ogólną
4t=x+1
2*(2t)=x+1
2y=x+1 ⇔x−2y+1=0
AC:
BC:
B=(−7,1) , BC
→=[14,3]
x=−7+14t
y=1+3t, t∊R
stąd możesz wyznaczyć postać ogólną albo kierunkową
dokończ sama
15 kwi 23:17
anonim123: Czyli jeżeli mam wyznaczyć AC to biorę punkt A nie C czy to obojętne?
16 kwi 08:36
anonim123: Jeżeli mam wyznaczyć równanie boku AC
16 kwi 08:40
Pr713: Dla punktu C możesz ten np. tak: DC
→ = [4,2], D(3,2)
x = 3 + 4t
x = 3 + 2y − 4 ⇒ x − 2y +1 = 0
Albo w ogóle jak masz współrzędne dwóch punktów to rozwiązujesz układ równań z postaci ogólnej
prostych bądź kierunkowej i masz to samo....
16 kwi 10:31
Pr713: Ale tak jak Mila pisała, możesz też punkt C, wtedy
C(7,4), AD→ = [4,2]
x = 7 + 4t = 7 + 2(2t)
y = 4 + 2t
x = 7 + 2(y−4)
x = −1 + 2y
x − 2y +1 = 0
16 kwi 10:40
anonim123: Czyli do równania boku AC mogę wziąć jakie punkty? A lub C?
16 kwi 11:38
anonim123: czyli np. C(7,4) i wektor AC=[4,2] i z tego wyznaczyć równanie parametryczne lub A=(−1,0)
AC=[4,2]?
16 kwi 12:04
Pr713: Tak, możesz wektor AD, DC i AC oraz jeden z punktów A,D,C
16 kwi 13:50
anonim123: dzięki
16 kwi 14:37