Modulo, heurystyczne rozwiązanie zadań
Legolas bez strzał : Witam serdecznie, potrzebuje pomocy w poniższym zadaniu. Wiem jedynie tyle, że rozwiązanie
powinno się opierać na modulo.
Na wyspie jest 2012 czerwonych, 2013 zielonych i 2014 niebieskich kameleonów. Jeśli spotkają
się dwa kameleony różnych kolorów, każdy z nich zmienia swój kolor na trzeci kolor.
Czy może dojść do sytuacji, w której na wyspie wszystkie kameleony będą miały ten sam kolor?
15 kwi 17:17
kerajs:
Niech ilość spotkań kameleonów w różnych kolorach wynosi a,b i c.
Są trzy opcje:
1) 2012+2a−b−c=6039 ∧ 2013−a+2b−c=0 ∧ 2014−a−b+2c=0
2) 2012+2a−b−c=0 ∧ 2013−a+2b−c=6039 ∧ 2014−a−b+2c=0
3) 2012+2a−b−c=0 ∧ 2013−a+2b−c=0 ∧ 2014−a−b+2c=6039
Czy któryś z powyższych układów ma rozwiązania w liczbach naturalnych?
16 kwi 07:54
kerajs:
Dla zainteresowanych:
Wcale nie trzeba rozwiązywać tych układów. Wystarczy przeanalizować różnicę dwóch równań.
16 kwi 12:54