Analityczna (okręgi)
PATMAT16: Dane są okręgi o równaniach:
o
1:x
2+y
2−12x−8y+43=0 o
2:x
2+y
2−2ax+4y+a
2−77=0
o
1: (x−6)
2+(y−4)
2=9 o
2:(x−a)
2+(y+2)
2=

6
2+4
2−y=43 Jak tutaj obliczyć r
2 tym sposobem?
52−y=43 a
2+4−y=−77
−y=−9
y=9
S
o1=(6;4) r=3 W odp jest 81, lecz nie rozumiem dlaczego tak jest.
Mam tylko problem z tym r
2 dla drugiego okręgu

Dalej wiem, że korzystam ze wzoru:
|r
1−r
2|<|S
1S
2|<r
1+r
2
Jeden punkt gdy są styczne wewnętrznie oraz zewnętrznie.
a)wewnętrznie:
|r
1−r
2|=|S
1S
2|
b)zewnętrznie:
|S
1S
2|=r
1+r
2
15 kwi 14:58
kerajs:
''62+42−y=43 Jak tutaj obliczyć r2 tym sposobem?
52−y=43 a2+4−y=−77
−y=−9
y=9
So1=(6;4) r=3 W odp jest 81, lecz nie rozumiem dlaczego tak jest.''
Masz konflikt oznaczeń. y to rzędna i jednocześnie kwadrat promienia. Tak nie może być.
Nie podoba mi się ten patent, lecz jak już go używasz to rób to poprawnie.
Powinno być :
a2+4−r2=a2−77
r2=81
15 kwi 15:50
PATMAT16: Jak wyznaczyć r innym sposobem?
15 kwi 15:59
Pr713: "Jak wyznaczyć r innym sposobem?" − zwijasz wzorami skróconego mnożenia, tak jest łatwiej i
nikt się nie uczy tych wzorków podanych w kartach wzorów, a2 + b2 − c = r2, co więcej
spróbuj je udowodnić:
x2 + y2 −2ax − 2by + c = 0, właśnie w ten sposób ^^^
(x−a)2 + (y−b)2 = a2 + b2 − c
x2 + y2 − 2ax + 4y + a2 − 77=0
(x−a)2 + y2 + 4y +4 − 4 − 77 = 0
(x−a)2 + (y+2)2 = 81
15 kwi 16:43
PATMAT16: Dziękuję Wam bardzo!
15 kwi 16:46
Pr713:
15 kwi 16:57