proszę o rozwiązanie
anna: Dany jest trójkąt prostokątny ABC . Przeciwprostokątna tego trójkąta jest 6,5 razy dłuższa
niż promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Oblicz sinus tego z kątów ostrych trójkąta ABC , który ma mniejszą miarę.
c − przeciwprostokątna p − połowa obwodu
a , b przyprostokątne
| 1 | | a+b+c | | ab | |
P = |
| ab = pr = |
| r ⇒ r = |
| |
| 2 | | 2 | | a+b+c | |
dalej nie wiem jak
14 kwi 21:42
14 kwi 22:54
Eta:
14 kwi 22:58
Mila:

c=6.5r
a+b=2r+2R
1)
a+b=2r+6.5r
a+b=8.5r /:(c)
2)
(a+b)
2=72.25
a
2+2ab+b
2=72.25 r
2
2ab+c
2=72.25r
2
2ab=72.25r
2−42.25r
2
2ab=30r
2
ab=15r
2 / :c
2
3) Układ:
podstawienie:
lub
Posprawdzaj rachunki
Jest kilka innych sposobów, może ktoś jeszcze napisze.
14 kwi 23:00
Pr713: | a+b−c | |
Oczywiście Anna, równanie a+b = 2r + 2R, bierze się z zależności r = |
| , c = 2R |
| 2 | |
14 kwi 23:42
Mila:

1)c=6.5r
a+b=2r+6.5r⇔
a+b=8.5 stąd a=8.5r−b
c
2=a
2+b
2
2)
(8.5r−b)
2+b
2=42.25r
2⇔
2b
2−17br+30r
2=0
r>0, b>0
Δ=49r
2
| 17r−7r | | 5 | |
b= |
| = |
| r lub b=6r |
| 4 | | 2 | |
a=8.5r−2.5r=6r lub a=2,5r
| 6r | | 12 | | 2.5r | | 5 | |
sinα= |
| = |
| lub sinα= |
| = |
| |
| 6.5r | | 13 | | 6.5r | | 13 | |
odp .
| 5 | |
sinus mniejszego kąta: |
| |
| 13 | |
14 kwi 23:46
anna: dziękuję bardzo
15 kwi 14:56