parametry
bbb: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie
(x+ 2)[x − (m + 1)x − 6m + 3m )] = 0
ma dokładnie dwa rozwiązania.
Rozwiązałam przypadek gdy delta=0, ale nie do końca wiem jak mam zrobić przypadek gdy delta>0 i
jeden z pierwiastków jest równy −2.
W odpowiedziach niby jest, że podstawiam do drugiego nawiasu x=−2, ale nie do końca rozumiem
dlaczego m które z tego wychodzi liczy sie do odpowiedzi.
Byłby ktoś w stanie wytłumaczyć z grubsza?
14 kwi 11:27
ite: Czy w drugim nawiasie jest funkcja kwadratowa? I czy jest dobrze zapisana?
14 kwi 14:30
I'm back:
I czy w drugim nawiasie na pewno jest − 6m + 3m
14 kwi 15:12
Pr713: tam pewnie miał być x
2, a wyraz wolny 6m
2 czy coś w tym stylu. I jeśli przy x
2 nie stoi
parametr to nie ma przypadku liniowego ( gdy a = 0 ). W każdym bądź razie, jedno z rozwiązań
to x = −2 i musisz badać ilość rozwiązań równania x
2 − (m+1)x− m... = 0
Zatem to równanie kwadratowe, albo może mieć jedno rozwiązanie różne od "−2", lub dwa różne
rozwiązania z czego jedno równe −2.
Więc:
1°
| ⎧ | a ≠ 0 | |
| ⎨ | Δ = 0 |
|
| ⎩ | f(−2) ≠ 0 lub x0 ≠ −2 | |
2°
| ⎧ | a ≠ 0 | |
| ⎨ | Δ > 0 |
|
| ⎩ | f(−2) = 0 | |
14 kwi 15:12
Pr713: "W odpowiedziach niby jest, że podstawiam do drugiego nawiasu x=−2" to to jest właśnie ten
warunek trzeci.
14 kwi 15:14
Pr713: Jeśli byś się natomiast zastanawiał co by było w przypadku liniowym i jeśli przy x
2 stałby
jakiś parametr,
np. f(x) = (m−1)x
2−(m+1)x − 10m
To wtedy
a = 0 ⇔ m = 1
Wtedy f(x) = −2x − 10 ⇒ −2x − 10 = 0 ⇒ x = −5 ≠ −2...
14 kwi 15:22
Mila:
Napisz dobrze treść zadania.
14 kwi 16:13
bbb: (x+ 2)[x2− (m + 1)x − 6m2+ 3m )] = 0
tak, sory, zgubiły mi się pierwiastki
15 kwi 10:54
bbb: dzięki Pr713
15 kwi 10:55
Pr713:
15 kwi 14:35