Prawdopodobieństwo i kombinatoryka
Algorytm: Oblicz ile jest jest 8−cyfrowych liczb naturalnych parzystych, w których występuję dokładnie
jedno zero, jedna szóstka oraz dwie dwójki
13 kwi 22:08
Algorytm: Obliczyłem pierwszy przypadek, że jak na początku jest 7 to wtedy mam:
| | | |
1 * | * 8 3 = 1 * 5*42 * 8 3 = 5120 |
| | |
Próbowałem obliczyć drugi przypadek, czyli jak dwójka na początku i zrobiłem:
| |
* 1 * 84 = 6*52 * 1 * 84 i wychodzi mi 7680, chociąż w książce jest inaczej, co |
| |
zrobiłem źle?
13 kwi 23:28
wredulus_pospolitus:
a co nas obchodzi przypadek gdy '7' jest na początku
13 kwi 23:32
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy tak naprawdę tylko cztery przypadki:
1) żadna z 'gwarantowanych' cyfr nie będzie na pierwszym miejscu, ale będzie na ostatnim
2) żadna z 'gwarantowanych' cyfr nie będzie na pierwszym miejscu, ani na ostatnim
3) jedna z 'gwarantowanych' cyfr będzie na pierwszym miejscu (nie może to być 0) i jedna
będzie na ostatnim
4) jedna z 'gwarantowanych' cyfr będzie na pierwszym miejscu (nie może to być 0), ale nie na
ostatnim
I mamy:
wyjaśnię (4) (reszta − rozumowanie analogiczne)
wybieramy trzy miejsca 'w środku' dla naszych gwarantowanych cyfr (bo jedno miejsce jest już
wybrane −−− pierwsze), następnie
wybieramy które z 'środkowych' miejsc zajmie nam cyfra '0', następnie
permutujemy z powtórzeniami zestaw: 2,2,6 na pozostałych trzech miejscach, następnie
pozostałe 'środkowe' miejsca zajmujemy dowolnymi cyframi innymi niż 'gwarantowane', następnie
wybieramy cyfrę z zestawu: 4,8 która będzie stała na ostatnim miejscu
13 kwi 23:41
Algorytm: O Boże nie, sorry, ja dałem treść innego zadania XD
13 kwi 23:43
Algorytm: Oblicz ile jest liczb sześciocyfrowych naturalnych, które posiadają dokładnie dwie dwójki i
jedną 7 w liczbie
13 kwi 23:43
Algorytm: Pomyliło mi się z innym zadaniem, i nie zauważyłem tego
13 kwi 23:44
Algorytm: Ale i tak dzięki wielkie!
13 kwi 23:44
Eta:
x∊{1,3,4,5,7,8,9} i mają być 22 , 0, 6,
p∊{0,2,4,6,8} −− parzyste
1/ 0 na końcu
| | | |
wybierasz dwa miejsca z 7 miejsc dla dwójek na | sposobów |
| | |
1 miejsce z pięciu miejsc dla szóstki
i xxxx −− na 7
4 sposobów
mamy
2/ 2 na końcu
wybierasz 1 miejsce z 6 miejsc dla zera ( bo nie może być na początku)
1 z 6 miejsc dla drugiej dwójki
1 z 5 miejsc dla szóstki
i xxxx na 7
4
mamy 6*6*5*7
4=...........
3/ 6 na końcu
wybierasz 1 miejsce z sześciu dla zera
2 miejsca z sześciu dla dwóch dwójek
i xxxx na 7
4
4/ na końcu 4 lub 8 −− dwa sposoby
i wybieramy 1 miejsce z sześciu dla zera
i dwa miejsca z sześciu dla dwójek
i 1 miejsce z czterech dla szóstki
i xxx na 7
3
| | | |
i mamy: 2*6* | *4*73=........ |
| | |
Licz ....... i zsumuj wszystkie możliwości
13 kwi 23:55
Eta:
Ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj niepotrzebnie pisałam
13 kwi 23:57
wredulus_pospolitus:
no to drugie zadanie to będzie:
1) 'szczególna' cyfra jest jako pierwsza
2) 'szczególna' cyfra nie jest jako pierwsza
rozumowanie jak wcześniej
14 kwi 00:16
Algorytm: Eta, dzięki wielkie!
14 kwi 00:20
Pr713: Żeś namieszał wredulus ... liczba liczb 1 023 690
Eta ...1 147 335
Moim zdaniem Eta ma poprawnie i zrobiłbym tak samo jak ona.
14 kwi 00:23
Pr713: Mówię o zadaniu 1.
14 kwi 00:24
Pr713: Jednak dobrze

*, w drugim też tak samo mamy − wychodzi Ci 28800
1° na pierwszym miejscu 7, dwa z pięciu miejsc dla dwóch dwójek
2° na pierwszym miejscu 2, jedno z pięciu miejsc dla drugiej dwójki i jedno z czterech dla
siódemki
3° pierwsza cyfra to ani 2, 7 ani 0 − dwa miejsca z pięciu dla dwójek i jedno z trzech dla
siódemki
= 5120 + 10240 + 13440 = 28800
14 kwi 00:48
Algorytm: wredulus
pospolitus, dziękuję ci bardzo, tylko skąd jest ta 7 w ostatnim przykładzie?:
14 kwi 01:30
Algorytm: Dlaczego nie 8?
14 kwi 01:30
I'm back:
7 − − reprezentuje wybór cyfry na pierwszym miejscu która nie będzie cyfra 7 cyfra 2 i
oczywiście cyfra 0
14 kwi 01:35
Algorytm: Pr713, dzięki wielkie za pomoc!
14 kwi 01:45
Pr713:
14 kwi 10:13
Mila:
II sposób
Odejmujemy przypadki:
(
0, □,□,□,□,□)
14 kwi 16:35
Algorytm: I'm back i Mila, dzieki wielkie za pomoc!
Tylko mam takie jedno pytanie, skoro używamy dwumian Newtona, by uniknąć powtórzeń, to dlaczego
pod koniec dajemy np 82 albo 83? Skoro mogą powstać liczby powtarzające się to wtedy nie
muszę zmniejszyć ilość tych przypadków?
15 kwi 14:41