Czworokąt na rysunku jest kwadratem o boku długości a √2 , a okręgi przechodzące przez punkty
A i C mają środki w punktach B i D
Oblicz pole powierzchni zielonej figury i zapisz wynik w postaci m+n * π , gdzie m, n ∊ Z
Podaj liczby m i n
(dane, a =6)
Czy ktoś może wie jak rozwiązać to zadanie? Z góry bardzo dziękuję za pomoc
| 1 | 1 | |||
P=2[ | π(a√2)2− | (a√2)2] | ||
| 4 | 2 |
b=6√2
| 1 | 1 | |||
PΔ∼ADC=(6√2)2− | π*(6√2)2=72− | *72π | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
S= | π*72−(72− | *72π)= | *72π−72 | |||
| 4 | 4 | 2 |
Pole" łezki"= 2S −−− od połowy pola koła o promieniu "b" odjąć pole kwadratu o boku "b"
| 1 | ||
2S= | πb2−b2 | |
| 2 |