Wielomiany
Majka: Prosze o pomoc

bo nie jest dobra z wielomianów naprawde odwdziecze sie

Dla jakich wartości x wielomian W(x) przyjmuje wartości nieujemne?
W(x)=(x+4)(x+2)(x−3)
Dla jakich wartości x wielomian W(x) przyjmuje wartości dodatnie ?
W(x)=−x
2(x
2−3)
Dla jakich wartości x wielomian w(x) przyjmuje wartosci niedodatnie?
W(x)=(x−1)
2(x−2)
3
6 mar 14:24
Jack: a) zrób wykres funkcji
b) jak wyżej
c) jak wyżej i jak wyżej
6 mar 14:31
Ola : a pomógłbys mi

pliss
6 mar 14:34
Jack:

a=−4
b=−2
c=3
Teraz wartości nieujemne są [a,b] ∪ [c, +nieskończeość]
6 mar 14:39
Jack: to dla a)
6 mar 14:39
Ola : Czyli to jest już a) skończone . Moge ta oś narysować i zamias a napisać −4 itd. tak i to juz
bedzie wszystko do a

tak moge do zeszytu przepisac

i pod osia juz nic nie pisać
6 mar 14:44
Jack: pod osią? Nie, to już koniec. Po wyknonaniu wykresu odczytuje się przedziały i już.
6 mar 14:45
Ola : tak pod osia

a mogłbys mi jeszcze kolego napisac jak to wyliczyłeś

i mogłbys mi zrobic
reszte

naprawde odwdziecze sie jak tylko bede mogła
6 mar 14:47
Jack: w b) i c) jak rysujesz wykres pamiętaj o dwóch rzeczach:
1) wykres zaczynamy rysować z prawej strony (ale od góry, gdy współczynnik przy najwyższej
potędze jest dodatni, od dołu gdy jest ujemny)
2) wykres odbijamy od punkty na osi jesli punkt jest pierwiastkiem parzystokrotnym, jesli
nieparzystokrotnym to wykres przechodzi przez punkt jak na moim przykładzie
I już.
6 mar 14:49
majka: dx
6 mar 14:50
Jack: tak naprawdę nic nie trzeba liczyć. Po prostu odczytujemy 'kawałki' wykresu kiedy jest nad osią
(wtedy ma wartości dodatnie) lub kiedy jest pod osią (wtedy ma wartosci ujemne)
6 mar 14:50
Jack: ta nieujemność tym się różni od dodatniości, że bierzemy pod uwagę również punkty przecięcia
wykresu, czyli w zapisie przedziału uwzględniamy te punkty brzegowe.
Podobnie dla niedodatniości i ujemności (jedyna różnica w punktach brzegowych)
6 mar 14:52
6 mar 14:56
Jack: w b) bedzie Cie intresował przedział otwarty (czyli bez brzegów) bo szukasz wartosci dodatnich
czyli to nad osią, a w c) wartosci niedodatnie (czyli z brzegami) ale pod osią

Nie musisz się odwdzięczać
6 mar 15:04
majka: napewno

nie musze

jeszcze raz dx

A umiesz takie cos

bo ja to w ogole nie czaje tych wielomianów

Sprawdz ze podana liczba jest p rownania a nastepnie znajdz jego pozost. pierwiastki
3x
3−35x
2+48x+20=0 0
10x
3+63x
2−48x+7=0 7
x
3+7x
3+2x
2−28x−24=0 −6
ale bym prosiła wszystkie rozwiazanie tzn. te wszystkie 3 , bo ja nawet nie czaje jak mam tamte
wykresy zrobic i opisac je

sory ze tak pisze i wymagam , pewnie myslisz je jestem taka
ciemna ale naprawde taka nie jestem , po prostu musze sie opiekowac młodszym rodzenstwem ktore
ma 2 i 3 latka bo mamy cały czas nie ma w domu bo wyjezdza w delegacje a taty nie mam

6 mar 15:12
Noah: Mloda patrz jezli 0 jest pierwiastkiem tzn ze jak go wstawisz w miejsce x bedzie 0=0 a znasz
metode Hornera?
6 mar 15:14
majka: nie bo jeszcze tego jeszcze nie miałam
6 mar 15:18
majka: tzn moze miłam ale nie pamietam bo mnie w szkole teraz nie było a lekcje od kolegi odpisałam
6 mar 15:19
kk: (x−1)*(x2−1)*(x3−1)*(x4−1)≤0
6 mar 15:22
Noah: a amsz podr do matmy? jak masz to tam powinno byc opisane zobaczysz to jest najlepsza metoda na
rozwiazywanie wielomianow bardzo rozbudowanych...
6 mar 15:23
Jack: Jak pisze Noah, trzeba najpierw sprawdzić czyli jak wstawisz te 0,7,−6 to wyrażenie się
zeruje...
Jesli tak to jest pierwiastek.
Dalej, jesli się zeruje to znaczy ze mozna podzielić taki wielomian przez wielomian (x−a),
gdzie a to właśnie znaleziony pierwiastek. Nie tak trudne
6 mar 15:23
majka: własnie ze nie mam ....... bo to jesz uzupełniające liceum
6 mar 15:24
Jack: do kk: trzeba porozpisywać te nawiasy w których siedzi x do jakiejś potęgi − są na to wzory...
a potem analogicznie jak wcześniej: rysunek i odczytanie przedziałów.
6 mar 15:24
majka: aha
6 mar 15:25
kk: hmm no tak, tylko mi wychodzą przedziały, a w podręczniku odpowiedzią jest {1,−1} i nie za
bardzo wiem dlaczego..
6 mar 15:26
majka: moze sobie poradze do nastepnej soboty z tym
6 mar 15:28
Jack: być może całość siedzi nad osią a odbija w parzystokrotnych punktach, w 1 i −1.
6 mar 15:29
Jack: trzeba to rozpisać ze wzorów... na Wikipedii są

Tu pewnie też... gdzieś.
6 mar 15:30
kk: byłabym wdzięczna gdybyś mógł narysować mi jakiś wykres do tego bo nie jestem pewna czy dobrze
to zrobiłam
6 mar 15:31
Jack:

(x−1)*(x2−1)*(x3−1)*(x4−1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)(x−1)(x
2+x+1)(x
2−1)(x
2+1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)(x−1)(x
2+x+1)(x−1)(x+1)(x
2+1)≤0
(x−1)
4(x+1)
2 (x
2+x+1)(x
2+1)≤0
(z tych osatnich dwóch nawiasów nie wyciągnie się pierwiastka)
RYSUNEK WYŻEJ
a= 1
b=−1
Widać więc że rozwiązanaimi są pojedyncze punkty a=−1 i b=−1
6 mar 15:36
Jack: pomijam że ten wykres gładko odbija a nie tak ostro jak u mnie... no ale pochodnych nie liczysz
wiec luzik
6 mar 15:37
majka: a to jest do jakiego zadania bo teraz to wszyscy mi to troche po mieszali

6 mar 15:37
majka: pomieszali*
6 mar 15:37
kk: wielkie dzięki za wytłumaczenie

czyli jednak nie do końca dobrze robiłam
6 mar 15:37
Jack: to było do zadania kk.
6 mar 15:38
majka: aha
6 mar 15:38
Jack: a dla Majki: musisz podzielić ten wielomiany przez siebie... jeśli nie umiesz, to zerknij na
Wikipedię albo tu, do odpowiednich zakładek. Na pewno będzie wzór. Możesz też tu podejrzeć
http://sites.google.com/site/makier01/
6 mar 15:40
majka: jack a przeslesz mi te rozwiazania na maila czy tutaj mi napiszesz wszystko od 1 zadania
włacznie z 2 co

bardzo prosze no bo naprawde mam trudna sutuacje

prosze
6 mar 15:40
majka: aha dx
6 mar 15:40
majka: naprawde mi pomogłes jack
6 mar 15:40
Jack: ciesze się

Powinnaś sobie dać radę: w razie czego wieczorem będę na GG (mozesz napisać mail:
whoami
jt[at]o2.pl
6 mar 15:42
ola : a podasz mi nr gg czy cus
6 mar 15:43
majka : ale watpie naprawde nie dam rady
6 mar 15:43
Jack: ups: między "i" a "t" powinien stać podkreślnik (twarda spacja)
6 mar 15:43
majka : ola co tu chcesz

a tobie po co nr gg
6 mar 15:44
Jack: dobra, będzie prościej GG: 3966615
6 mar 15:44
majka : ok , to napisze tobie na maila ok ale juz co pisze ze nie daje sobie z tym rady

napiszesz mi
te wszystkie rozwiazania na maila
6 mar 15:45
majka : ok dx
6 mar 15:45
majka : a o ktorej tak bedziesz na gg
6 mar 15:46
Jack: wiesz co, odezwij sie do mnie na GG − bo zdaje się adres mailowy źle podałem...
6 mar 15:46
majka : a o ktorej tak bedziesz na gg
6 mar 15:46