Miara stopniowa kąta
Iorip:

Witam mam problem z wykonaniem 3 zadań wyglądają one następująco
Tutaj kąt α wynosi 37 stopni lecz nie wiem co mam zrobić żeby otrzymać β.
Następne zadania wyślę poniżej. Z góry dziękuje bardzo za pomoc
13 kwi 18:58
Iorip:

W zadaniu b) kąt α ma 14 stopni.
Tutaj wydaję mi się że tak samo jest poniżej kąta α co oznaczałoby że β jest taki sam z obu
stron,
czyli równoramienny co oznaczałoby że wynosi po 83 z lewej i prawej strony ale nie jestem tego
pewien.
Jeszcze raz z góry dziękuje za odpowiedź
13 kwi 19:01
Iorip:

Ostatnie zadanie brzmi tak:
Łuk AB ma długość l: 14π = 43.98229715025711
Kąt α wynosi 15 stopni.
Oblicz pole powierzchni wycinka kołowego wyznaczonego przez ten łuk
13 kwi 19:29
kerajs:
1)
∡AOD=2β=π−2α
2)
α=π−2β
13 kwi 19:48
Mila:
3)
O− środek koła
∡AOB=2α=30
o
2πr=12*14π
r=14*6
2)
licz dalej sam
13 kwi 20:10