Miary stopniowe katów w okręgu
Iorip:

Witam,
mam problem z zadaniem. Dane jakie dostałem to α = 38 stopni.
Mam wyznaczyć miary stopniowe kątów β i γ.
Wyszło mi że β = 52 stopni, a γ = 76 stopni, ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze
13 kwi 17:29
Pr713: w trójkącie równoramiennym trzeci kąt = 180°−2*38° = 104°, z własności okręgu opisanego na
czworokącie, suma miar kątów przeciwległych jest równa 180°, stąd kąt γ = 180°−104°=76°.
Kąt β i α są to natomiast kąty: środkowy i wpisany oparte na tym samym łuku ⇒ β = 2α = 2*38° =
76°
13 kwi 17:35
Iorip:

Dzięki za odpowiedź,
Wiesz może jak jeszcze to zrobić? Jedyne dane jakie miałem to to że jest to okrąg o(O,r) i
że r wynosi r
√3
Z góry dzięki.
13 kwi 17:45
Pr713: jeśli r = √3 tak jak napisałeś i jest to cięciwa z rysunku, to trójkąt jest równoboczny o
boku √3. α = 60°
Chyba, że zrobiłeś literówkę na rysunku i w poście, że R = r√3
13 kwi 17:50
Iorip:

Wybacz, rysunek był narysowany tak, poprawiłem.
Chciałem tu skorzystać z tw. cosinusów ale wychodzi:
cosα = r / −2
13 kwi 17:56
Pr713: i wtedy masz na myśli trójkąt o bokach: r, r i r√3 . Jeśli o to Ci chodziło, to skorzystaj z
twierdzenia cosinusów.
(r√3)2 = r2 + r2 − 2*r*r*cosα
3r2 = 2r2 −2r2cosα
1 = −2cosα ⇒ cosα = −12, cos(120°) = cos(180°− 60°) = −cos60° = −1/2, α = 120°
13 kwi 17:56
Iorip: ale w takim razie wychodzi tak jak napisałeś, 60*, dzięki
13 kwi 17:57
Iorip: 120*
13 kwi 17:58
Pr713: o to dobrze zgadłem treść zadania

, rozwiązanie masz powyżej
13 kwi 17:58
Iorip: O, to dobrze myślałem
13 kwi 17:58
Iorip: Dziękuję
13 kwi 17:58
Pr713:
13 kwi 18:04