13 kwi 15:11
Pr713: równanie stycznej prostopadłej do prostej y = −x−1 ⇒ y = x+b ⇒ −x+y−b = 0
Teraz skoro znasz promień okręgu, r = 3 to możesz napisać równanie
odległość stycznej od środka okręgu jest równa promieniowi, S(2,−1)
zatem
|−1*2+1*(−1)−b| √2 = 3
|−3−b| = 3
√2 ⇒ |3+b|=3
√2 ⇔ 3+b = 3
√2 ⋁ 3+b = −3
√2
zatem b = 3
√2−3 ⋁ b = −3
√2 −3
Zatem styczne to
y = x+3
√2−3
y = x −3
√2−3
13 kwi 15:49
anonim123: a można to zrobić ze wzoru na równanie stycznej do okręgu w punkcie?
15 kwi 15:19
Pr713: Pierwsze słyszę o takowym wzorze. Odnośnie załączonego twojego zdjęcia możesz jeszcze zrobić to
w taki sposób: Podstawić równanie stycznej y = x + b, do równania okręgu (x−2)2 + (y+1)2 = 9
i rozwiązać równanie (x−2)2 +(x+b+1)2 = 9 − równanie kwadratowe z parametrem "b", Δ = 0...
15 kwi 16:20
15 kwi 16:37
anonim123: a muszę to z 16:20 podnosić do potęgi?
15 kwi 16:40
Pr713: "... chodzi o ten wzór" zapewne znalazłeś go właśnie na internecie i ja osobiście go nigdy nie
widziałem, mogą się zawsze inni wypowiedzieć

Gdybyśmy znali współrzędne punktów styczności to moglibyśmy skorzystać z tego wzoru, ale wtedy
równie dobrze mógłbyś podstawić współrzędne tego punktu P do równania stycznej y = x + b i
wyznaczyć współczynnik b...
15 kwi 16:55
Pr713: " a muszę to z 16:20 podnosić do potęgi?" − tak, podałem to jako drugi sposób, bo jest trochę
dłuższy.
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac
15 kwi 16:57
Mariusz:
No jest taki tylko trzeba skorzystać ze wzoru na pochodną funkcji uwikłanej
15 kwi 17:01
Mariusz:
Niech punkt P = (x
0,y
0) będzie punktem styczności
a punkt S = (a,b) będzie środkiem okręgu
Z pochodnej uwikłanej wnosimy że współczynnik kierunkowy stycznej będzie wynosił
| | x0−a | |
− |
| (dwójki w pochodnych cząstkowych się skrócą) |
| | y0−b | |
zatem mamy
(y−y
0)(x−x
0)=−(x
0−a)(x−x
0)
(y−y
0)(x−x
0)+(x
0−a)(x−x
0)=0
15 kwi 17:14
Mariusz:
Błąd przy przemnożeniu
(y−y0)(y0−b)=−(x0−a)(x−x0)
(y−y0)(y0−b)+(x0−a)(x−x0)=0
15 kwi 17:17
anonim123: Dziękuję😏
15 kwi 17:32
Mariusz:
(y−y0)(y0−b)+(x0−a)(x−x0)=0
(x0−a)x+(y0−b)y−x0(x0−a)−y0(y0−b)=0
(x0−a)x+(y0−b)y=x02−ax0+y02−by0
(x0−a)x+(y0−b)y−ax0+a2−by0+b2=x02−2ax0+a2+y02−2by0+b2
(x0−a)x+(y0−b)y−a(x0−a)−b(y0−b)=(x0−a)2+(y0−b)2
(x0 − a)(x − a)+(y0 − b)(y − b) = r2
I mamy ten ich wzorek wyprowadzony z równania stycznej oraz z pochodnej uwikłanej
choć życzliwi mogliby się przyczepić do możliwego dzielenia przez zero
15 kwi 18:00
chichi:
Ale Ty Mariusz jednak jesteś buńczuczny, że szok...
15 kwi 21:58
Mariusz:
Ja a nie wy ?
15 kwi 23:48
Mariusz:
Anonim sugeruję ci abyś zapamiętał(a) poniższe równanie stycznej
gdzie punkt P=(x
0,y
0) jest punktem styczności
bo to jest ogólny wzorek dla funkcji uwikłanej a ten znaleziony przez ciebie
jest prawdziwy tylko dla okręgu
16 kwi 08:29
kerajs:
''Mariusz: Anonim sugeruję ci abyś zapamiętał(a) ''
Problem w tym, że oznaczenia F nie ma w żadnym z powyższych postów, więc mało użyteczny jest to
wzór.
Ponadto, skoro i tak trzeba znać punkty styczności to może są łatwiejsze sposoby wyznaczenia
tej stycznej? (i nie chodzi mi o podzielenie równania okręgu na dwie funkcje)
PS
Punktami styczności są przecięcia okręgu z prostą równoległą do danej i przechodzącą przez
środek okręgu.
PPS
Lubiącym liczyć deltę proponuję układ ( okrąg i prosta y=x+k) z parametrem k. Należy znaleźć
takie k, dla których układ ma jedno rozwiązanie.
16 kwi 09:18
Pr713: Anonim, czyli drugi sposób z 16:20
16 kwi 10:10
Mariusz:
kerajs umiesz czytać ?
Anonim zapytała czy może użyć wzoru na równanie stycznej w punkcie
Tutaj F(x,y)=(x−2)2+(y+1)2 − 9
a we wzorze dałem F bo jest on ogólny i działa nie tylko dla okręgu
16 kwi 17:38
kerajs:
Sądzę, że umiem czytać. A czasem nawet rozumiem to co przeczytałem, dlatego nadal twierdzę, że
nigdzie wcześniej nie napisałeś czym jest F.
16 kwi 17:51