Prosty do znalezienia kąt w okręgu
seba:

Trzeba obliczyć miarę kąta Alfa(czerwony na rysunku)
Miary kątów − niebieski − 120 stopni
zielony − 100 stopni
czerwony − trzeba obliczyć
Pomóżcie proszę
6 mar 14:23
Sabin:
Ten miedzy niebieskim a czerwonym = 180 − 120 = 60
Ten na prawo od zielonego = 180 − 100 = 80
Kat na samej gorze ma wtedy 40 stopni i tyle samo ma ten na samym dole − poniewaz
ten duzy trojkat jest rownoramienny. Wtedy czerwony + ten pomiedzy daja 180 − 40 − 40 = 100
a stad poniewaz ten pomiedzy ma 60, to czerwony ma 40.
6 mar 14:52
seba: dzięki
6 mar 21:59