Magda: Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić jestem słaba z matematyki i to bardzo

więc
zwracam się do was o pomoc

a) sin20st / cos 70st
b) tg65st*ctg65st
c) sin
2 42st+sin
2 48st
d) b=sinα+cosα/sinα-cosα,jeśli tgα=1/2
e) c=2sinαcosα/sin
2α+cos
2α, jeśli ctgα=3/5
zad 2
UPROŚĆ WYRAŻENIA
a) sin
2α/1+cosα
b)2cos
2α-1/1-2sin
2α
c)1-sin
2α/1-cos
2α
d) sin
4α-cos
4α+cos
2α
21 lis 23:42
Dwiekropki: Nie cierpię trygonometrii .. spróbuję.. : )
a) sin(90-70)/cos70 = cos70/cos70 = 1
b) tgα*ctgα=1 więc ten przykład =1
c) nie wiem jeszcze, pomyśle..
22 lis 00:02
Dwiekropki: d) tgα=1/2 więc ctgα=2
pamiętaj, że ctgα=cosα/sinα
tgα=sin/cos
2=cos/sin więc 2*sin=cos
i teraz z jedynki trygonometrycznej :
sin2 + cos2= 1
sin2 + 4sin2=1
sin2=1/5
sin=√5/5 lub sin=-√5/5
cos=2√5/5 lub cos=-2√5/5
ale nie wiem czy dobrze.. : (
22 lis 00:17
Dwiekropki: Proszę dokładnie okreslic nawiasy w przykladzie e.. : ) żeby nie bylo zadnych problemow :
) a tearz sprobuje zrobic zad 2/
22 lis 00:24
Dwiekropki: zad2/
c) z jedynki trygonometrycznej..
= cos
2/sin
2 =ctg
2
a reszte to chyba juz ktos inny bo przestałąm kontaktować i nie moogę się już skupić.
Chyba, ze jutro spróbuję..

powodzenia.
22 lis 00:29
Dwiekropki: jeszcze mam zad 2 przykład d..
sin2=1 - cos2
............... = (1 - cos2)2 - cos4 +cos2= 1 - 2cos2 + cos4 - cos4 +cos2 = 1 -
cos2 = sin 2
Oczywiście w tych zadaniach wszędzie musi być 'α' tyle, ze moje lenistwo nie zna granic i
nie chciało mi sie klikać myszką na znaczek : )
22 lis 00:35
Magda: nic z tego nie kapuje ,.,,
22 lis 11:58
Sebol: macie jakieś zadania z logarytmów
22 lis 12:24