Proszę o pomoc!
kuba_55555: pewien pan spłacił dług w wysokości 6400pln w dziesięciu ratach, z których każda była mniejsza
od poprzedniej o 40pln. Ile wynosiła pierwsza rata?
11 kwi 21:50
I'm back:
| | a1 + a10 | |
S10 = |
| *10 = 5*(a1 + a1 + 9r) = 10a1 + 5*9*(−40) |
| | 2 | |
Wyznacz a
1 i po sprawie
11 kwi 22:04
Saizou : Jak nie znasz ciągu arytmetycznego, to
1 rata x
2 rata x−40
3 rata (x−40)−40 = x−80
4 rata (x−80)−40 = x−120
....
10 rata x−360
==============+
10x−(40+80+120+...+360) = 6400
10x−1800 = 6400
10x = 8200
x = 820
12 kwi 08:57