pole
bard:

Punkty K,M,N to środki odcinków AM,BN,CK
Jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole trójkątaKMN
11 kwi 21:42
11 kwi 21:44
chichi:
Zadania sprzed naszej ery
11 kwi 22:26
kerajs:
PΔBCN=0,5(0,5|CK|)|BN| sin ∡{BNC}
PΔKMN=0,5(0,5|CK|)(0,5|BN|) sin (π−∡{BNC})=0,5PΔBCN
Analogicznie z pozostałymi trójkątami.
PΔBCN=PΔACK=PΔABM=2PΔBCN
i stąd odpowiedź 1/7
12 kwi 07:22
kerajs:
poprawka:
PΔBCN=PΔACK=PΔABM=2PΔKMN
i stąd odpowiedź 1/7
12 kwi 07:23
Eta:

bez sinusów i innnych............
Z własności środkowych w trójkątach
P
ABC= 7S
12 kwi 18:48