Trygonometria
Algorytm: Rozwiąż równanie:
sin6x − cos3x − sin3x + 12 = 0
Pytanie do mistrzów z matmy, jak to obliczyć najlepiej? Bo poza wyprowadzeniem ze wzoru
sin(4x+2x) − ... i później z nich wyprowadzać to jest strasznie długie i można popełnić błąd,
jak to lepiej zrobić można?
11 kwi 20:29
kerajs:
2sin 3xcos 3x−cos 3x−sin 3x+0,5=0
0,5(2 sin 3x−1)(2 cos 3x−1)=0
11 kwi 20:49
Algorytm: A skąd jest to −1 ?
11 kwi 21:24
wredulus_pospolitus:
tak jak kerajs zrobił:
sin(6x) = 2sin(3x)cos(3x) = 0.5*[2sin(3x)*2cos(3x)]
i teraz grupowanie:
L = 0.5*[2sin(3x)*2cos(3x)] − 0.5*2cos(3x) − 0.5*2sin(3x) + 0.5*1 =
= 0.5[2cos(3x) * ( 2sin(3x) − 1 ) ] − 0.5[ 2sin(3x) − 1] =
= 0.5(2cos(3x) − 1) * ( 2sin(3x) − 1 )
11 kwi 21:31