prosze o pomoc z zadaniem
michu: Napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=1/3x3+x2−4x wiedzac, ze jest ona nachylona
do osi OX pod katem 135 stopni
11 kwi 18:51
I'm back:
Współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangesowi kąta.
Skorzystaj z tej wiadomości i Rozwiąż odpowiednie równanie aby wyznaczyć współczynnik 'b'
11 kwi 19:05
michu: wlasnie to jedyne co potrafilem wyliczyc, wyszlo mi b = −1
11 kwi 20:14
I'm back:
To znaczy co? a = − 1
11 kwi 20:23
janek191:
11 kwi 20:40
11 kwi 20:41
janek191:
f '(x) = x
2 + 2 x − 4 = − 1
stąd
x = − 3 lub x = 1
| | 2 | |
f(−3) = 12 f(1) = − 2 |
| |
| | 3 | |
Punkty styczności:
| | 5 | |
A = ( −3,12) B =( 1, − |
| ) |
| | 3 | |
11 kwi 20:47
janek191:
| | 7 | |
Miało być B = ( 1 , − |
| ) |
| | 3 | |
11 kwi 20:54
janek191:
Ale mi się pie...
11 kwi 20:56