Dowód geometryczny
Vateusz: Ramię AD trapezu ABCD (w którym AB II CD) przedłużono do punktu. E takiego,
że AE = 3 · AD. Punkt M leży na podstawie AB oraz MB = 4 · AM.
odcinek ME przecina przekątną BD w punkcie P . Udowodnij że |PB| = 6 |PD|
Przeprowadzam dowód następująco :
|PB| / |DB| = 4/5
|PB| + |PD| = |DB|
|PB| / |PB|+|PD| = 4/5
5|PB| = 4|PB| + 4|PD|
4|PD| = |PB|
A ma wyjść, że równa się 6 zamiast 4
Będę wdzięczny za pomoc
11 kwi 16:47
I'm back:
Błąd już w pierwszej linijce dowodu.
| | 6 | |
|PB| = |
| |DB| |
| | 7 | |
11 kwi 17:03
I'm back: A sorki − − − to masz udowodnić
11 kwi 17:04
I'm back:
No to w takim razie − skąd pierwsza linijka
11 kwi 17:05
Vateusz: Dlaczego ? Z czego to wynika ?
11 kwi 17:05
Vateusz: Pierwsza linijka faktycznie jest źle teraz zauważyłem. Myślałem, że DBA i PBM są podobne, ale
teraz widzę że jednak nie.
11 kwi 17:06
Mila:

Skorzystaj z tw. Menelausa.
ΔABD przecięto prostą EM.
|PB|=6|PD|
cnw
11 kwi 18:48
Eta:

ΔAME ∼ΔDFE z cechy (kkk) w skali s=3/2 to |DF|= 2a
| | 12a | |
i ΔMBP ∼ ΔDFP z cechy (kkk) w skali k= |
| =6 |
| | 2a | |
|PB|=6|PD|
c.n.w.
i po ptokach
11 kwi 19:57