matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pochodna w punkcie
drcytryna:
x
2
Funkcja f jest określona wzorem f(x) =
dla każdej liczby rzeczywistej x ≠ −3.
x+3
Oblicz pochodną funkcji f w punkcie x = 6.
11 kwi 16:39
I'm back:
Z definicji?
11 kwi 16:48
I'm back:
I z czym konkretnie masz problem?
11 kwi 16:49
janek191:
2x* (x + 3) − x
2
*1
2 x
2
+ 6 x − x
2
f '(x) =
=
=
(x + 3)
2
( x + 3)
2
x
2
+ 6x
=
=
(x + 3)
2
11 kwi 21:01
janek191:
36 + 36
72
8
f '(6) =
=
=
9
2
81
9
11 kwi 21:03