Odpowiednim rachunkiem, znajdź zbiór liczb spełniających równanie: ⌈2x⌉⌈x⌉ = 32
Giant: Odpowiednim rachunkiem, znajdź zbiór liczb spełniających równanie:
⌈2x⌉⌈x⌉ = 32 . (tam gdzie są kwadratowe nawiasy chodzi o sufit)
11 kwi 10:41
I'm back:
Okey... Jakie własności funkcji sufit znasz?
11 kwi 11:25
I'm back:
Czy znasz jej definicje?
11 kwi 11:25
Giant: Znaczy mniej więcej wiem jak zrobić to zadanie ale nie jestem pewny czy dobrze.
Rozwiązanie:
2x*x=32
x2=16
x=4 −> x∊(3,4]
2x=8 −> x∊(7,8]
11 kwi 11:29
Giant: A odpowiadając na pytanie to znam jej definicję i własności:
podłoga n =n=sufit n dla całkowitych
sufit n − podłoga n =1 dla całkowitych
n−1<podłoga n ≤ n ≤ sufit n
podłoga z −n = − sufit n
11 kwi 11:31
I'm back:
Co oznacza ostatnia linijka?
11 kwi 11:31
I'm back:
Dlaczego x przyjąłeś jako liczbę dodatnia?
11 kwi 11:32
I'm back:
Jaka jest OSTATECZNA odpowiedź?
11 kwi 11:33
I'm back:
Co do definicji (a raczej własności) które podałeś to:
Nr 2 jest błędna (to dotyczy niecałkowitych liczb)
11 kwi 11:36
Giant: Faktycznie zapomniałem jeszcze o ujemnych, co do ostatniej liniki to wyznaczyłem x i 2x, nie
jestem pewny jak to do końca dobrze zrobić dlatego wolałem zapytać na forum.
11 kwi 11:51
I'm back:
Po pierwsze − jak już to 2x ∊ (7,8> więc x∊(3.5, 4>
I bierzesz część wspólną tych dwóch przedziałów które miałeś i dla dodatnich to będzie dobrze.
Zostaje jeszcze rozpatrzeć ujemne i po sprawie.
11 kwi 12:33
kerajs:
Robiłbym tak:
1) założenie k < x ≤ k+0,5 (gdzie k jest liczbą całkowitą) daje równanie:
(2k+1)(k+1)=32
będące równaniem sprzecznym.
2) założenie k+0,5 < x ≤ k+1 daje równanie:
(2k+2)(k+1)=32
k=−5 ∨ k=3
Wracając do zmiennej x mam:
x∊(−4,5 ; −4] ∪ (3,5 ; 4]
12 kwi 07:12