funkcja liniowa
pog: Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc że do wykresu tej funkcji należy punkt M(−2,−3) oraz, że
przyjmuje ona wartości dodatnie dla x∈(1, +∞).
Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać? Z góry dziękuje za pomoc!
10 kwi 15:38
chichi:
f(x) = ax + b ∧ M ∊ f ⇒ −3 = − 2a + b ⇒ b = 2a − 3
f(x) = ax + 2a − 3 ∧ f(1) = 0 ⇒ a + 2a − 3 = 0 ⇒ a = 1
f(x) = x − 1
10 kwi 16:53
Maciess:

f(x)= 1.5x
10 kwi 17:26
ite:
Maciess a wartości dodatnie nie mają być tylko dla x∈(1, +∞) ?
10 kwi 18:13
Maciess: Pewnie o to chodziło autorowi. Chciałem zwrócić uwagę, że można to zinterpretować ciut inaczej
i wtedy nie mamy jednoznacznego rozwiązania.
No i tak myślę, że wyznaczenie warunków jakie musi spełniać prosta aby spełniała taką wersje,
też mogłoby się pojawić w zadaniach o funkcji liniowej na poziomie szkolnym.
10 kwi 18:30