Trygonometria
Algorytm: sin4x − tg2x = 0, gdzie x ∊ (0;π)
Jak to mogę obliczyć?
Wiem, że sin4x = 2sin2xcos2x i tg2x = sin2xcos2x i cos2x ≠ 0.
10 kwi 13:39
Saizou :
założenia na początek, a potem :
sin(4x) − tg(2x) = 0
| | sin(2x) | |
sin(4x) − |
| = 0 /*cos(2x) |
| | cos(2x) | |
2sin(2x)*cos
2(2x) − sin(2x) = 0
sin(2x)(2cos
2(2x)−1) = 0
dokończ
10 kwi 13:44
chichi:
No i jeszcze 2cos
2(2x) − 1 = cos(4x) − już masz trywialne równanie
10 kwi 13:53
Algorytm: @Saizou, dzięki wielkie. Robiłem w głupi sposób, że te wszystkie wzory wypisywałem do końca i
wychodziło mi przez to źle, ale jest już git, dziękuje xd
@chichi, dzięki wielkie
10 kwi 15:18