matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trójkat
klan:
Niech punkt P znajduje się poza trójkątem równobocznym ABC, ale wewnątrz obszaru kata ABC. Jeśli odległości od P do BC, CA, AB wynoszą odpowiednio h
1
, h
2
i h
3
oraz h
1
− h
2
+ h
3
= 6, oblicz poleABC .
10 kwi 11:41
Saizou :
P(ABC) = P(ABP) + P(BCP) − P(ACP)
a
2
√
3
1
1
1
=
a*h
3
+
a*h
1
−
a*h
2
4
2
2
2
a
2
√
3
1
=
a(h
1
−h
2
+h
3
)
4
2
a
2
√
3
1
=
a*6
4
2
a
2
√
3
= 12a 3a
2
= 12
√
3
a a = 4
√
3
16*3*
√
3
P(ABC) =
= 12
√
3
4
10 kwi 13:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick