Przekształć równanie
Nova: Liczby a, b, c, d są takimi liczbami całkowitymi, że a2 + 9b2 + (3c−d)2 = 6ab.
Wynika z tego, że:
Po przekształceniach zablokowałem się na momencie:
(a − 3b)2 + (3c − d)2 = 0
Jak doprowadzić tą równość do postaci a + d = 3(c + b) (taka jest podana odpowiedź) ?
Domyślam się, że trzeba to jakoś spierwiastkować, ale kiedy to robię nie zgadzają się znaki.
Czy ktoś byłby w stanie mi to rozpisać, żebym zobaczył gdzie popełniam błąd?
10 kwi 11:37
mat:
x2+y2=0 ⇔ x=y=0
zatem
a−3b=3c−d=0
a+d=3(c+b) =0
10 kwi 12:55
Saizou :
tak jak pisze, mat
(a−3b)2 jest nieujemne
(3c−d)2 jest nieujemne
Suma liczb nieujemnych jest równa zero, gdy każdy z składników jest równy zero.
Otrzymujesz wówczas
a−3b = 0 →a = 3b
3c−d = 0 → d = 3c
a+d = 3b+3c = 3(b+c)
10 kwi 13:13
Nova: Dziękuję!
10 kwi 13:17