1+2sin(x)√tan(x) | ||
∫ | dx | |
2[1+cos(x)√tan(x)]cos(x)√tan(x) |
1+2sin(x)√tan(x) | ||
∫ | dx | |
2[1+cos(x)√tan(x)]cos(x)√tan(x) |
2t | ||
dx= | dt | |
1+t4 |
sin2(x) | ||
t4= | ||
cos2(x) |
1−cos2(x) | ||
t4= | ||
cos2(x) |
1 | ||
t4= | − 1 | |
cos2(x) |
1 | ||
1+t4= | ||
cos2(x) |
1 | ||
cos2(x)= | ||
1+t4 |
1 | ||
cos(x)= | ||
√1+t4 |
sin(x) | ||
t2= | ||
cos(x) |
t2 | ||
sin(x)= | ||
√1+t4 |
| 2t | ||||||||||||||||||
∫ | * | dt | |||||||||||||||||
| 1+t4 |
| |||||||||||
∫ | dt | ||||||||||
|
| |||||||||||
∫ | dt | ||||||||||
|
√1+t4+2t3 | ||
∫ | dt | |
√1+t4(√1+t4+t) |
1 | 1 | |||
np u=t+ | czy v=t− | |||
t | t |
√1+t4+2t3 | ||
∫ | dt | |
√1+t4(√1+t4+t) |
4t3 | ||
du = (1+ | )dt | |
2√1+t4 |
2t3 | ||
du = (1+ | )dt | |
√1+t4 |
√1+t4+2t3 | ||
du = | dt | |
√1+t4 |
√1+t4+2t3 | 1 | |||
∫ | dt=∫ | du | ||
√1+t4(√1+t4+t) | u |
1 | ||
∫ | du=ln|u|+C | |
u |
√1+t4+2t3 | ||
∫ | dt=ln|√1+t4+t|+C | |
√1+t4(√1+t4+t) |
1 | ||
=ln|√tan(x)+ | |+C | |
cos(x) |
1 | ||
Brawo, jeszcze jedno dobre podstawienie daje wynik dość łatwo, u = | +√tan(x). | |
cos(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |