Zadania zbiory
marność: Prośba o sprawdzenie poniższego zadania (szczególnie podpunktu 7)
Zadanie 2.
Podaj elementy/podzbiory poniższych zbiorów:
1. {a, b, a},
elementy: a, b
podzbiory: P(A) = { {a}, {b}, {a, b}, ∅}
2. {{a}},
elementy: {a}
podzbiory: P(A) = { {a}, ∅}
3. {{a, b}, {a}},
elementy: {a, b}, {a}
podzbiory: P(A) = { {a, b}, {a}, { {a, b}, {a} }, ∅}
4. {{{a}}, {a}, a},
elementy: {{a}}, {a}, a
podzbiory: P(A) = { {{a}}, {a}, a, { {{a}}, {a} }, { {{a}}, a }, { {a}, a }, { {{a}}, {a}, a },
∅}
5. {{{a, b}, {{a, b}}, ∅},
elementy: {{a, b},{a, b}}
podzbiory: P(A) = { {{a, b},{a, b}} , ∅}
6. {x ∈ Q : x2 = 9},
elementy: 3, −3
podzbiory: P(A) = { {−3}, {3}, {−3, 3}, ∅}
7. {x ∈ R : x2 > 1},
elementy: 1.01, 1.001, 1.0001,...
podzbiory P(A) = { ∅, {1.01}, {1.001}, {1.0001}, ...}
8. {∅, {∅}},
elementy: {∅}
podzbiory: P(A) = { {∅}, ∅}
9. {∅, {∅}, {∅, {∅}}},
elementy: {∅}, {∅, {∅}}
podzbiory: P(A) = { {∅, {∅}}, ∅}
10. {∅, ℕ, {12}}.
elementy: {12}, ℕ
podzbiory: P(A) = {∅, {12}, {0, {12}}, {1, {12}}, {2, {12}},... }
9 kwi 16:40
marność: Oraz z tym, udało mi się rozwiązać tylko podpunkt 1.
Zadanie 3. Czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe? Uzasadnij korzystając z praw algebry
zbiorów oraz przedstaw za pomocą diagramów Venna (o ile to możliwe):
1. (A ∪ B) ∩ −A ⊆ B,
(A ∪ B) ∩ −A ⇔ A∩ −A ∪ B ∩ −A ⇔ ∅ ∪ B ∩ −A ⇔ B ∩ −A ⊂ B
Stwierdzenie nie jest prawdziwe.
2. (A ∪ B) \ B = A
3. (A \ B) ∪ B = A,
4. A \ (B ∪ C) = (A \ B) ∩ (A \ C),
5. A ∩ (B ÷ C) = (A ∩ B) ÷ (A ∩ C),
6. −A−∩−B− ∩−C = −A ∩ −B ∩ −C.
9 kwi 17:12
ite:
10. {∅, ℕ, {12}}.
elementy: {12}, ℕ, ∅
trzy elementy → zbiór potęgowy ma 23 elementów
Twój zbiór potęgowy jest źle wypisany, do wyjściowego zbioru należy ℕ czyli zbiór liczb
naturalnych
ale nie liczby naturalne
9 kwi 17:26
ite:
9. {∅, {∅}, {∅, {∅}}},
elementy: ∅, {∅}, {∅, {∅}}
trzy elementy → zbiór potęgowy ma 23 elementów:
zbiory utworzone z pojedynczych elementów: {∅}, {{∅}}, {{∅, {∅}}},
zbiory utworzone z ich par {∅, {∅}}, {∅, {∅, {∅}}}, {{∅}, {∅, {∅}}}
zbiór pusty ∅ i cały 'wyjściowy' zbiór {∅, {∅}, {∅, {∅}}}
9 kwi 18:33
ite:
8. {∅, {∅}},
dwa elementy: ∅ i {∅}
→ zbiór potęgowy ma 22 elementów,
wypisz je jeszcze raz
9 kwi 18:35
ite:
7. {x ∈ R : x2 > 1},
podany zbiór ma nieskończenie wiele elementów np. 1.01, −1.01, π, −2π, −√2,...
P(A) też ma nieskończenie wiele elementów
9 kwi 18:39
ite:
6. OK
5. zbiór ma dwa elementy: ∅, {{a, b}, {{a, b}}
→ zbiór potęgowy ma 22 elementów
9 kwi 18:41
marność: Rozumiem, dziękuję bardzo
9 kwi 21:13
marność: Zad 3. z 16:30
(Poprawne odpowiedzi: 1. N, 2.T, 3.T, 4.T, 5.T, 6.N)
2. (A ∪ B) \ B = A
(A ∪ B) \ B ⇔ A \ B ∪ B \ B ⇔ A \ B ∪ ∅ ⇔ A \ B
I teraz zastanawiam się, w jakim przypadku A \ B = A (czy nie są to zbiory rozłączne?)
9 kwi 21:24
marność: 3. (A \ B) ∪ B = A
(A \ B) ∪ B ⇔ (A ∪ B) \ (B ∪ B) ⇔ (A ∪ B) \ B = A, jeżeli B ⊂ A
9 kwi 21:29
marność: 4. A \ (B ∪ C) = (A \ B) ∩ (A \ C)
A \ (B ∪ C) ⇔ (A \ B) ∪ (A \ C) = (A \ B) ∩ (A \ C), jeżeli C ⊆ B
9 kwi 21:39
marność: Zadanie 5. Niech A={1,2,3} oraz B={1,2}. Wyznacz:
1. A × B,
2. B × A,
3. C = {(a, b) ∈ A × B : a < b}
1. A × B = { (1,1), (1,2), (2,1), (2,2), (3,1), (3,2)}
2. B × A = { (1,1), (1,2), (1,3), (2,1), (2,2), (2,3)}
3. C = { (1,2), (2,1) }
9 kwi 21:52
marność: Zadanie 6.
Niech X={a,b,c}. Wyznacz elementy zbioru: X2 = X × X, X3 oraz {(x, y) ∈ X2 : x ≠ y}.
X2 = { (a,a), (a,b), (a,c), (b,a), (b,b), (b,c), (c,a), (c,b), (c,c)
X3 = X2 × X = { ((a,a), a), ((a,a), b), ((a,a), c), ((a,b), a), ((a,b), b), ((a,b), c),
((a,c), a), ((a,c), b), ((a,c), c),
((b,a), a), ((b,a), b), ((b,a), c), ((b,b), a), ((b,b), b), ((b,b), c), ((b,c), a), ((b,c), b),
((b,c), c),
((c,a), a), ((c,a), b), ((c,a), c), ((c,c), a), ((c,c), b), ((c,c), c), ((c,c), a), ((c,c), b),
((c,c), c),
{(x, y) ∈ X2 : x ≠ y} = { (a,b), (a,c), (b,a), (b,c), (c,a), (c,b)}
9 kwi 21:59
marność: Zadanie 7. Wykaż równoliczność zbiorów A i B przyjmując, że:
1. A = {1, 2}, B = {3, 4}
2. A = {x ∈ ℕ : x < 9}, B = {x ∈ N : x2 < 70}
3. A = {x ∈ R : x2 − 2x + 1 = 0}, B = {0}.
1. Zbiory są skończony i mają tą samą liczbę elementów, więc są równoliczne
2. Obydwa zbiory mają osiem elementów (ostatnim elementem B będzie 8), więc są równoliczne.
3. Jedynym rozwiązaniem równania będzie liczba, czyli zbiory będą miały tą samą liczbę
elementów, więc są równoliczne.
Czy takie wykazanie jest poprawne?
9 kwi 22:18
marność: Zadanie 4. Dany jest zbiór indeksów I={1,2,3,4} oraz zbiór Ci = {x ∈ N : x ≤ 20 ∧ i|x}.
Wyznacz:
1. ∪i∊ICi
2. ∩i∊ICi
1. ∪i∊ICi = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20}
2. ∩i∊ICi = {12}
9 kwi 22:44
marność: I jeszcze prosiłbym o wskazówkę do tego zadania:
Zadanie 11. Jakie są dziedziny następujących relacji ∼
1. ∼= {< a, b >, < a, c >, < b, c >}
2. ∼= {< a, a >, < a, b >, < a, c >}
3. ∼= {< a, b, c >, < a, c, b >, < a, d, b >}?
9 kwi 22:44
chichi:
Te zapisy to proszę sobie wsadzić w ..... A i przytocz definicj... Bo to żart
9 kwi 23:46
marność: Ale w którym zadaniu?
10 kwi 09:47
ite:
Jak wstawiasz więcej zadań, to lepiej zakładaj kolejne nowe wątki, bo robi się bałagan.
Zadanie 3. Czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe? Uzasadnij korzystając z praw algebry
zbiorów (...)
Musisz podać, z których praw, bo nie wiadomo, co zostało już udowodnione i na czym można się
oprzeć.
Oraz co oznacza ten zapis "niskopodłogowy" (w przykładzie 6 użyty w jakichś dwóch odmianach).
10 kwi 11:14
ite:
zad.3
2. (A ∪ B) \ B = A
dla A = B = {♣} mamy A ∪ B = {♣} = B
więc (A ∪ B) \ B = B \ B = ∅ ≠ A
10 kwi 11:18
ite:
Zadanie 5. Niech A={1,2,3} oraz B={1,2}. Wyznacz:
3. C = {(a, b) ∈ A × B : a < b}
A × B = { (1,1), (1,2), (2,1), (2,2), (3,1), (3,2)}
3. C = { (1,2) } ← tylko ta jedna para spełnia warunek a < b
punkty 1 i 2 OK
10 kwi 11:23
ite:
Zadanie 11. Jakie są dziedziny następujących relacji ∼
1. ∼= {< a, b >, < a, c >, < b, c >}
D1 tworzą poprzedniki każdej z par, D2 tworzą następniki każdej z par,
3. ∼= {< a, b, c >, < a, c, b >, < a, d, b >}
w relacji trójargumentowej istnieją: dziedzina pierwsza D1, dziedzina druga D2 i dziedzina
trzecia D3
10 kwi 11:46
marność: Oki, dziękuję bardzo

Przejrzałem notatki i dział z zadaniem 3, ale nie zostały podane konkretne prawa.
Przy zapisie niskopodłogowym (zad 3, podpunkt 6) chodziło zapisanie tych zbiorów łącznie pod
kreską, a następnie pojedynczo pod kreską
10 kwi 11:58
ite:
zad 3, podpunkt 6 przy poprzednim zapisie nie do odgadnięcia

,
Na forum dopełnienia zbiorów czasem są zapisywane za pomocą apostrofu A' − dopełnienie zbioru.
(A∩B∩C)' = A' ∩ B' ∩ C'
Jeśli ma być tak ja wyżej, skorzystać z praw De Morgana dla zbiorów i pokaż, że nie jest to
prawda.
10 kwi 12:15
ite:
zad 3
3. (A \ B) ∪ B = A
B = {♣,♦} i A = {♣}
A \ B = ∅
(A \ B) ∪ B = {♣,♦} ≠ A
10 kwi 12:24
ite:
chichi 23:46 chodzi o zad. 6 i jeszcze o które?
10 kwi 12:26
marność: Faktycznie, wyszło mi to dość nie czytelnie. Następne zadanka powysyłam w oddzielnych wątkach.
Dziękuję za pomoc
10 kwi 20:17
marność: Jeszcze miałbym pytanko, czy zadanie 4 z 22:44 jest dobrze.
10 kwi 20:38
marność: Też nie potrafię zrozumieć, jaki jest sposób na wyznaczenie dziedzin z zadania 11, z 11:46
10 kwi 21:32
ite:
odp.do 4 z 22:44 poprawna
zad.11 z 11:46 /jeśli zapis < a, b > oznacza parę uporządkowaną a < a, b, c > trójkę
uporządkowaną/
1. ∼= {< a, b >, < a, c >, < b, c >}
D1 (nazywana w relacji dwuargumentowej po prostu dziedziną) = { a, a, b} = {a, b}
D2 (nazywana w tej relacji przeciwdziedziną) = { b, c, c} = {b, c}
3. ∼= {< a, b, c >, < a, c, b >, < a, d, b >}
dziedzina pierwsza (chyba że nazywacie ją inaczej) D1 = {a, a, a} = {a}
druga D2 = {b, c, d}
trzecia D3 = {c, b, b} = {c, b}
10 kwi 22:57
marność: Rozumiem, dziękuje bardzo
10 kwi 23:29