Prawdopodobieństwo wylosowania kuli z 3 pojemników
Romek22505: Cześć, mam takie zadanie i nie wiem jak się do niego zabrać:
W 3 pudełkach znajdują się kule: W pierwszej 3 czarne i 2 czerwone, w drugiej 4 czarne i 3
czerwone, a w trzeciej 4 czarne i 4 czerwone. Z losowo wybranego pudełka losujemy jedną kule.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula została wyjęta z 1 pojemnika jeżeli jest ona czarna?
9 kwi 12:54
wredulus_pospolitus:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A −−− wyciągnięto kulę z pierwszego pojemnika
B −−− wyciągnięto kulę czarną z dowolnego pojemnika
AnB −−− wyciągnięto kulę czarną z pierwszego pojemnika
| | 1 | | 3 | | 4 | | 4 | |
P(B) = |
| [ |
| + |
| + |
| ] |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 8 | |
| | P(AnB) | |
P(A|B) = |
| = ... wstawiasz i liczysz |
| | P(B) | |
9 kwi 13:16