logika
dfrev: Mam taką funkcję:
https://imgur.com/a/7xShZrX (nie umiem jej tu przepisać, więc wstawiam obrazek

)
Moje pytanie brzmi − jak przetworzyć tą funkcję aby ostatecznie były tylko funkcje negacji
iloczynu logicznego NAND?
Zdaję sobie sprawę, że muszę przede wszystkim usunąć znaki dodawania.
8 kwi 18:47
Maciess: Najlepiej zacznij od tego, że każdą funkcje logiczną (pojedynczą) wyraź za pomocą NANDÓW. Jak
to zrobisz to wystarczy tylko podstawić do twojej formuły.
8 kwi 21:05
dfrev: Nadal nie wiem jak to zrobić
8 kwi 21:09
dfrev: X1*X2 jak to zapisać za pomocą nand?
8 kwi 21:25
dfrev: ehh widzę że to forum umarło
8 kwi 21:48
kerajs:
Można tak:
X1X2=((X1X2)')'
potrzebne są dwie bramki.
8 kwi 21:50
dfrev: Co to za oznaczenia − te '?
8 kwi 21:52
kerajs:
Prim oznacza negację.
Alternatywne zapisy
X1X2=∼(∼(X1X2))
X1X2= ¬( ¬(X1X2))
8 kwi 21:58
kerajs:
Tak na oko to sposobem sugerowanym przez Maciess potrzeba 7 bramek. Gdyby wpierw zminimalizować
tę funkcję, to ilość bramek spadnie gdzieś do 5.
8 kwi 22:15