Wyznacz wszystkie wartości parametru m Dla których równanie x^2-mx+4=0 ma 2 róż
Xyz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Dla których równanie x2−mx+4=0
ma 2 różne pierwiastki,
A suma ich szescianiow jest większa od 4m2−48
8 kwi 14:31
janek191:
1) Δ > 0
2) (x1)3 + ( x2)3 = ( x1 + x2)*[(x1)2 − x1*x2 + ( x2)2] > 4 m2 − 48
i wzory Viete'a.
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2 x1*x2
8 kwi 14:42
Xyz: Czemu −2x1*x2 a nie −3x1*x2
8 kwi 14:44
Xyz: Deltę liczyłam i wychodzi mi( −∞,−4) i (4,+∞)
8 kwi 14:45
Xyz: I odp to m(4,∞)
8 kwi 14:45
Xyz: Ostateczna odp*
8 kwi 14:45
janek191:
Wstaw do nawiasu [ ] i wtedy wyjdzie ... − 3 x1*x2
8 kwi 14:56
janek191:
Δ dobrze
m ∊ (−∞, − 4) ∪ ( 4, +∞)
8 kwi 14:58
Xyz: Ok, dziękuje jednak mi wychodziv
8 kwi 15:11