matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie funckji
anulka:
1
1
z podanego równania
+1=
wyznacz y jako funkcję f zmiennej x
y+1
x−2
6 mar 13:50
Basia:
x≠2 y≠−1
1+y+1
1
=
y+1
x−2
2+y
1
=
y+1
x−2
(2+y)(x−2)=y+1 2(x−2)+y(x−2)=y+1 y(x−2)−y=1−2(x−2) y(x−2−1)=1−2x+2 y(x−3)=3−2x
3−2x
y =
x−3
dla x≠2 i x≠3
6 mar 13:54
anulka:
Dziękuje bardzo za pomoc
6 mar 13:59