Dowody
marność: Zad 1. Niech m, n ∈ N. Pokaż, że jeśli m + n ≥ 101, to m ≥ 51 lub n ≥ 51.
5 kwi 21:27
wredulus_pospolitus:
niech m ≤ 50
w takim razie 50 + n ≥ m+n ≥ 101 −−−> 50 + n ≥ 101 −−> n ≥ 51
niech n ≤ 50 ... wtedy m ≥ 51
c.k.d.
5 kwi 22:33
marność: Dziękuję!
5 kwi 23:33
Pecunia non olet:
nie wykorzystano założenia o naturalności
bez tego jest na przykład taka możliwość m=50.6 n=50.7 m+n=101.3 opuszczona powyżej w tych
przypadkach
6 kwi 09:19
marność: Czyli tak trzeba uzupełnić? :
niech m ≤ 50 ⋀ m,n ∊ ℕ
w takim razie 50 + n ≥ m+n ≥ 101 −−−> 50 + n ≥ 101 −−−> n ≥ 51
niech n ≤ 50 ⋀ m,n ∊ ℕ
w takim razie 50 + m ≥ n+m ≥ 101 −−−> 50 + m ≥ 101 −−−> m ≥ 51
6 kwi 10:49
marność: Zad 3.
Pokaż, że ∀
n∊ ℕ n
3 + n jest parzysta
n
3 + n = n(n
2 + 1), n ∊ ℕ
Jeśli n jest nieparzysta i należy do liczb naturalnych, to tym bardziej podniesiona do kwadratu
będzie liczbą nieparzystą. Następnie po zwiększeniu o jeden będzie liczbą parzystą. A każda
liczba naturalna parzysta pomnożona przez naturalną nieparzystą da nam w wyniku liczbę
parzystą.
Jeśli n jest parzysta i należy do liczb naturalnych, to tym bardziej podniesiona do kwadratu
będzie liczbą parzystą. Następnie po zwiększeniu o jeden będzie liczbą nieparzystą. A każda
liczba naturalna nieparzysta pomnożona przez naturalną parzystą da nam w wyniku liczbę
parzystą.
c.n.u
Czy taki dowód przejdzie?
6 kwi 11:08
marność: Zad 4. Niech k ∈ N oraz m−liczba nieparzysta. Pokaż, że każdą dodatnią liczbę całkowitą
można zapisać jako 2km. Podaj tę postać w przypadku konkretnych liczb, np. 23, 736.
6 kwi 11:16
Ambroży z fabryki noży:
opowiadając po chłopsku dzielisz przez dwa dopóki się da , a jak się nie da to zostaje liczba
nieparzysta
przy czym wymagane jest żeby 0∊N , bo 23=20 *21
6 kwi 11:42
chichi:
11:08 jeśli n parzysta, to postaci n = 2k, gdzie k ∊ ℕ, jeżeli nieparzysta, to postaci
n = 2m + 1, gdzie m ∊ ℕ, teraz swoje słowa zapisz po matematycznemu korzystając z tego co
napisałem
6 kwi 12:18
marność: Zad 3.
Jeśli n jest parzysta, to postaci n = 2k, gdzie k ∊ ℕ. Czyli n3 + n = (2k)3 + 2k = 8k3 + 2k
= 2k(4k2+1). 2|2k zatem liczba jest parzysta.
Jeśli n jest nieparzysta, to postaci n = 2m + 1, gdzie m ∊ ℕ. Czyli n3 + n = (2m + 1)3 + 2m
+1 = (2m +1) * ((2m 1)2 +1) = (2m + 1) * (4m2 +4m + 2) = (2m + 1) * 2(2m2 + 2m + 1) = 2(2m
+1)(2m2 + 2m +1). 2|2 zatem liczba jest parzysta.
c.n.u
Tak jest ok?
6 kwi 12:59
chichi:
No z tym, że na końcu pisz, że 2 dzieli całe to wyrażenie, a nie 2 dzieli 2, bo to takie masło
maślane i nic nie wnosi
6 kwi 13:23
marność: Rzeczywiście, dziękuję
6 kwi 13:41
marność: Zad 6.
Pokaż, że wśród dowolnych 3 liczb całkowitych występują 2, których suma jest parzysta.
Czy w tym przypadku trzeba skorzystać z zasady szufladkowej Dirichleta? :\
6 kwi 14:42
ite: Nie, przecież wszystkie trzy wybrane losowo liczby całkowite mogą być tej samej parzystości.
6 kwi 15:51
marność: P − liczba parzysta całkowita
N − liczba nieparzysta całkowita
P + P = P
N + N = P
P + N = N
Możliwe kombinacje
a) wszystkie parzyste
b) wszystkie nieparzyste
c) dwie nieparzyste i parzysta
d) dwie parzyste i nieparzysta
Jeśli liczba jest parzysta, to postaci 2k, gdzie k ∊ ℕ
Jeśli liczba jest nieparzysta, to postaci 2k + 1, gdzie m ∊ ℕ
a) 2k + 2k = 4k
2|4k −−> zatem występują co najmniej dwie, których suma jest parzysta
b) 2k+1 + 2k + 1 = 4k + 2 = 2(2k + 1)
2|2(2k+1) −−> zatem występują co najmniej dwie liczby, których suma jest parzysta
c) obie liczby nieparzyste dadzą w wyniku parzystą (z b)
d) obie liczby parzyste dadzą w wyniku parzystą (z a)
Jest ok?
6 kwi 17:08
marność: Zad 5.
W pewnej grupie n osób wita się ze sobą podając sobie rękę, przy czym żadna para osób nie wita
się więcej niż 1 raz, jak również nikt nie wita się sam ze sobą. Pokaż, że przynajmniej 2
osoby witały się z taką samą liczbą pozostałych osób.
6 kwi 17:20
I'm back: No dobrze.... masz jakiś pomysł na to zadanie? Jakieś przemyślenia?
6 kwi 17:42
marność: Pomyślałem, że możemy numerować szufladki od 0 do n−1. Skoro jest n − osób, nikt nie wita się
sam ze sobą oraz żadna para osób nie wita
się więcej niż 1 raz, to w jednej lub więcej szufladkach musi się znaleźć więcej niż jedna
osoba.
6 kwi 17:56
marność: Zakładając, że ktoś się z nikim nie przywita
6 kwi 17:56
marność: *numerując szufladki liczbą przywitań
6 kwi 17:58
marność: I chyba podobnie można też rozwiązać zadanie 7:
W wypożyczalni samochodów znajduje się 991 samochodów, jak również do niej należy 10
identycznych parkingów. Wykaż, że jeśli żaden z pojazdów nie jest wypożyczony, to na jednym z
parkingów znajduje się co najmniej 100 samochodów.
Szufladki możemy ponumerować od 1 do 10. Zakładając, że ktoś chciałby rozprowadzić samochody
równomiernie na wszystkie parkingi to 991%10 = 99.1. Czyli na jednym parkingu musi być co
najmniej 100 samochodów.
Czy tak jest w porządku?
6 kwi 18:11
marność:
6 kwi 19:16
kerajs: 1)
Niech n, m <51 to n+m≤50+50. Skoro n+m >100 to założenie: n, m <51 jest nieprawdziwe.
6)
Wśród trzech liczb całkowitych co najmniej dwie muszą mieć tę samą parzystość, więc ich suma
jest parzysta.
5)
jeśli ktoś przywitał się z pozostałymi (n−1) osobami, to nie ma osoby która z nikim(0) się nie
przywitała. I odwrotnie, jeśli jest osoba która z nikim się nie witała, to nie ma takiej która
witała się ze wszystkimi.
To wystarcza aby liczba potencjalnych przywitań była niższa od n
6 kwi 20:48
ite:
17:08 zad.6 dobry kierunek analizy ale piszesz, że:
Możliwe kombinacje
a) wszystkie parzyste
Jeśli liczba jest parzysta, to postaci 2k, gdzie k ∊ ℕ
i teraz sumujesz dwie takie same liczby,
a przecież wybrane losowo liczby mogą być różne
i nie możesz zakładać, że są wśród nich równe
2k + 2k = 4k
2|4k −−> zatem występują co najmniej dwie, których suma jest parzysta
więc potrzebna poprawka w zapisie tego pomysłu
6 kwi 21:32
marność: Dziękują za pomoc, odpowiem po ponownym przeanalizowaniu zadań
6 kwi 22:07
marność: Zad 6.
P − liczba parzysta całkowita
N − liczba nieparzysta całkowita
P + P = P
N + N = P
P + N = N
Możliwe kombinacje
a) wszystkie parzyste
b) wszystkie nieparzyste
c) dwie nieparzyste i parzysta
d) dwie parzyste i nieparzysta
Jeśli liczba jest parzysta, to postaci 2k, 2m lub 2n, gdzie k,m,n ∊ ℕ
Jeśli liczba jest nieparzysta, to postaci 2k + 1, 2m + 1 lub 2n + 1 gdzie k,m,n ∊ ℕ
a) 2k + 2m = 2(k + m)
2|2(k + m) −−> zatem występują co najmniej dwie liczby, których suma jest parzysta
b) 2k+1 + 2n + 1 = 2k + 2n + 2 = 2(k + n + 1)
2|2(k+ n +1) −−> zatem występują co najmniej dwie liczby, których suma jest parzysta
c) obie liczby nieparzyste dadzą w wyniku parzystą (z b)
d) obie liczby parzyste dadzą w wyniku parzystą (z a)
Myślę, że tak jest trochę lepiej
7 kwi 11:33
marność: @kejras
Czyli w zadaniu 5: 0,..,n−1 − ilość potencjalnych powitań jednej osoby − > możliwych powitań:
n−1 −> osób jest n −> z zasady szufladkowania przynajmniej 2 witały się z taką samą liczbą
osób
7 kwi 11:38
marność: Tutaj jeszcze mam dowód zad 2 z zajęć, ale nie bardzo go rozumiem
Zad 2.
Pokaż, że jeśli x ∊ R oraz x
2 = 3, to x nie jest liczbą wymierną.
Krok1:
x ∊ R ⋀ x
2 = 3 ⋀ x =
pq ⋀ NWD(p,q) = 1
Krok 2:
p,q − nie są jednocześnie podzielne przez 3
Krok 3 (1 sposób):
| | p2 | |
3 = x2 = |
| → 3q2 = p2 → 3p2, ale wiemy, że p ∊ ℤ → p2 = 3k (k ∊ ℤ) → p = √3k → |
| | q2 | |
k = 3 → p
2 = q → q
2 = 3 → q =
√3 → q ∉ ℤ − sprzeczność
Krok 3 (2 sposób):
| | p2 | | (3k)2 | |
3 = x2 = |
| → p * q = 3q * q → pq * p = 3q → 3|p → 3 = |
| ↔ 1 = |
| | q2 | | q2 | |
| | 3k2 | |
|
| ↔ q2 = 3k2 ↔ 3|q2 = 3|q * q → 3|p ⋀ 3|q, ale NWD(p,q) = 1 → sprzeczność |
| | q2 | |
7 kwi 11:53
chichi:
1 sposób bez sensu, na końcu autor dowodu pisze, że
√3 ∉ ℚ, równie dobrze mógł zrobić tak:
x
2 = 3 ⇔ x = −
√3 ∉ ℚ ⋁ x =
√3 ∉ ℚ
2 sposób jest ok, zakładamy, że 'x' jest liczbą wymierną i liczby p i q są względnie pierwsze,
zatem ich największy wspólny dzielnik to 1, no ale pokazujemy, że 3 dzieli zarówno p jak i q,
zatem mamy sprzeczność, co dowodzi niewymierności
7 kwi 12:07
chichi:
3 sposób, można pokazać to również z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o
współczynnikach całkowitych
7 kwi 12:09
chichi:
Ajjj tam w 1 jest ℤ, a nie ℚ. Źle przeczytałem sorry
7 kwi 12:16
kerajs:
''marność: @kejras
Czyli w zadaniu 5: 0,..,n−1 − ilość potencjalnych powitań jednej osoby − > możliwych powitań:
n−1 −> osób jest n −> z zasady szufladkowania przynajmniej 2 witały się z taką samą liczbą
osób''
Nie napisałem ile jest możliwych powitań, lecz jedynie iż jest ich mniej niż n. Jednak to już
wystarcza do potwierdzenia tezy zadania.
7 kwi 14:42
ite:
11:33 zapis na samym początku nie jest dobry
P − liczba parzysta całkowita
N − liczba nieparzysta całkowita
P + P = P
N + N = P
P + N = N
przecież to pierwsze równanie jest prawdziwe tylko dla zera,
lepiej tę zależność zapisać słownie: suma dwóch dowolnych całk. liczb parzystych ...
dalej jest dobrze:
a) 2k + 2m = 2(k + m)
2|2(k + m) −−> suma dwóch dowolnych spośród trzech liczb parzystych jest parzysta
b) 2k+1 + 2n + 1 = 2k + 2n + 2 = 2(k + n + 1)
2|2(k+ n +1) −−>suma dwóch dowolnych spośród trzech liczb nieparzystych jest parzysta
A jesli masz w poleceniu przeprowadzić dowód z wykorzystaniem zasady szufladkowej Dirichleta,
to skorzystaj ze wskazówki kerajsa z 20:48.
7 kwi 16:38
marność: Oki, dziękuję wszystkim za pomoc
7 kwi 21:15
marność: Miałbym jeszcze pytanie do zadania 2 z 11:53, nie rozumiem co nam daję dołączenie do założeń w
kroku pierwszym największego wspólnego dzielnika
7 kwi 21:16
marność: up
8 kwi 19:22
kerajs:
| | p | |
To założenie mówi o nieskracalności ułamka |
| co wykorzystasz w kroku trzecim. |
| | q | |
8 kwi 22:18
marność: Faktycznie, ma to sens.
Dziękuję
9 kwi 16:11