Kiedy wymienić samochód?
Nieznajomy_23: Kiedy wymienić samochód? − zadanie
Zakup nowego samochodu kosztuję firmę 40 000 zł. Jaki jest najlepszy moment na wymianę
samochodów, jeżeli koszt utrzymania i cena odsprzedaży kształtuje się jak pokazano w tabeli:
Wiek
samochodu 1 2 3 4 5 6
Cena 32000 26000 22000 19000 17000 16000
odsprzedaży
Roczne
utrzymanie 1500 1800 2000 2700 3400 4200
Rozwiązanie:
koszt samochodu = 40.000 zł
Wartość samochodu:
40.000 zł − 100%
32.000 zł − x (wartość obecna samochodu)
40.000x = 32.000 / 40.000
x = 80%
itd.
po 1 roku: 32.000 zł − wartość 80,00%, spadek wartości o 20%
po 2 roku: 26.000 zł − wartość 65,00%, spadek wartości o 35%
po 3 roku: 22.000 zł − wartość 55,00%, spadek wartości o 45%
po 4 roku: 19.000 zł − wartość 47,50%, spadek wartości o 52,5%
po 5 roku: 17.000 zł − wartość 42,50%, spadek wartości o 57,5%
po 6 roku: 16.000 zł − wartość 40,00%, spadek wartości o 60%
Koszt utrzymania:
1.500 zł − 100%
1.800 zł − x (wzrost kosztu utrzymania)
1.500x = 1.800 / 1.500
x = 120%, czyli o 20% wzrost kosztu
itd.
po 1 roku: 1.500 zł − 100%
po 2 roku: 1.800 zł − wzrost kosztu o 20% (120%)
po 3 roku: 2.000 zł − wzrost kosztu o 33% (133%)
po 4 roku: 2.700 zł − wzrost kosztu o 80% (180%)
po 5 roku: 3.400 zł − wzrost kosztu o 127% (227%)
po 6 roku: 4.200 zł − wzrost kosztu o 180% (280%)
Wniosek: Najlepszy moment na wymianę samochodu, to początek 4 roku (koniec 3 roku), gdyż
wówczas wartość samochodu spada o ponad połowę (52,5 %), co oznacza niski zysk ze
odsprzedaży. W 4 roku wzrastają również gwałtowanie koszty utrzymania (o 80% na tle kwoty
płaconej w 1 roku). Trzymanie samochodu od 4 roku staje się nieopłacalne finansowo.
Poprawnie rozwiązałem?
5 kwi 12:51
wredulus_pospolitus:
Ja tu w ogóle nie widzę rozwiązania tylko argumentację, która w moim odczuciu nie jest
argumentacją

−−− wymiana auta po roku:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
Przychód:
c) 32'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
32 − 40 − 1,5 = −9,5 tyś (rocznie)
−−− wymiana auta po 2 latach:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
c) 1'800 −−− utrzymanie w drugim roku
Przychód:
d) 26'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
26 − 40 − 1,5 − 1,8 = −17,3 tyś (co dwa lata) czyli −8.65 tyś rocznie
−−− wymiana auta po 3 latach:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
c) 1'800 −−− utrzymanie w drugim roku
d) 2'000 −−− utrzymanie w trzecim roku
Przychód:
d) 22'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
22 − 40 − 1,5 − 1,8 − 2,0 = −23,3 tyś (co trzy lata) czyli −7.7(6) tyś rocznie
−−− wymiana auta po 4 latach:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
c) 1'800 −−− utrzymanie w drugim roku
d) 2'000 −−− utrzymanie w trzecim roku
e) 2'700 −−− utrzymanie w czwartym roku
Przychód:
f) 19'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
19 − 40 − 1,5 − 1,8 − 2,0 − 2,7 = −29,0 tyś (co cztery lata) czyli −7.25 tyś rocznie
−−− wymiana auta po 5 latach:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
c) 1'800 −−− utrzymanie w drugim roku
d) 2'000 −−− utrzymanie w trzecim roku
e) 2'700 −−− utrzymanie w czwartym roku
f) 3'400 −−− utrzymanie w piątym roku
Przychód:
g) 17'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
17 − 40 − 1,5 − 1,8 − 2,0 − 2,7 − 3,4 = −34,4 tyś (co pięć lat) czyli −6.88 tyś rocznie
−−− wymiana auta po 6 latach:
Koszty:
a) 40'000 −−− zakup auta
b) 1'500 −−− utrzymanie w pierwszym roku
c) 1'800 −−− utrzymanie w drugim roku
d) 2'000 −−− utrzymanie w trzecim roku
e) 2'700 −−− utrzymanie w czwartym roku
f) 3'400 −−− utrzymanie w piątym roku
g) 4'200 −−− utrzymanie w szóstym roku
Przychód:
g) 16'000 −−− sprzedaż auta
Bilans:
16 − 40 − 1,5 − 1,8 − 2,0 − 2,7 − 3,4 − 4,2 = −39,6 tyś (co sześć lat) czyli −6.6 tyś rocznie
Wniosek −−− trzymać auta do szóstego roku. Roczny spadek wartości auta i zwiększony koszt
utrzymania nie rekompensuje zdecydowania się na zakup nowego auta.
5 kwi 13:07
wredulus_pospolitus:
Inne podejście
Bilans po roku użytkowania: −40tyś + 32tyś − 1,5tyś = −9.5tyś
Bilans za rok drugi: −6tyś − 1,8tyś = −7,8tyś <−−− mniej niż za pierwszy ... lepiej trzymać
dwa lata
| | 9.5 + 7.8 | |
Średni koszt z dwóch lat to − |
| tyś/rocznie = −8.65 tyś / rocznie |
| | 2 | |
Bilans za rok trzeci: −4tyś − 2tyś = −6tyś (bardziej się opłaca przetrzymać)
| | 2*8.65 + 6.0 | |
Średni koszt z trzech lat to − |
| tyś/rocznie = −7.7(6) tyś / rocznie |
| | 3 | |
Bilans za rok czwarty: −3tyś − 2,7tyś = −5,7tyś (bardziej się opłaca przetrzymać)
| | 3*7.7(6) + 5.7 | |
Średni koszt z czterech lat to − |
| tyś/rocznie = −7.25 tyś / rocznie |
| | 4 | |
Bilans za rok piąty: −2tyś − 3,4tyś = −5,4tyś (bardziej się opłaca przetrzymać)
| | 4*7.25 + 5.4 | |
Średni koszt z pięciu lat to − |
| tyś/rocznie = −6.88 tyś / rocznie |
| | 5 | |
Bilans za rok piąty: −1tyś − 4,2tyś = −5,2tyś (bardziej się opłaca przetrzymać)
| | 5*6.88 + 5.2 | |
Średni koszt z pięciu lat to − |
| tyś/rocznie = −6.6 tyś / rocznie |
| | 6 | |
5 kwi 13:16
Nieznajomy_23: i jak miałem na to wpaść?
5 kwi 13:21
wredulus_pospolitus:
Dane zostały tak dobrane, że nawet nie trzeba patrzeć na średni roczny koszt dla każdego okresu
−−− wystarczy zobaczyć jaki jest 'koszt całkowity' (spadek wartości auta + utrzymanie)
trzymania o rok dłużej auta w porównaniu z tym jak to wyglądało w roku poprzednim.
UWAGA

Gdyby nawet koszt całkowity trzymania przez szósty rok nie wynosił 5'200 PLN, a na przykład
6'100 PLN (czyli więcej niż za rok piąty, baaa nawet więcej jak za rok czwarty czy też
trzeci), to nadal bardziej by się opłacało przetrzymać auto przez ten szósty rok, niż się go
pozbywać po piątym roku.
Na którym jesteś roku?
5 kwi 13:22
wredulus_pospolitus:
Jak to jak ... pomyśleć ... zastanowić się.
5 kwi 13:22
Nieznajomy_23: Dlaczego za każdym razie w sposobie 1 naliczasz co rok kwotę kupna samochodu 40.000 zł?
Samochód został kupiony raz.
5 kwi 13:26
Nieznajomy_23: @wreduluspospolitus 2 rok
5 kwi 13:26
wredulus_pospolitus:
z całym szacunkiem ... jesteś na ZARZĄDZANIU ... więc musisz myśleć jak ZARZĄDZAĆ (pieniędzmi).
Dodatkowo takie podejście często sprawdza się w życiu.
5 kwi 13:32
Nieznajomy_23: Nie uwzględniłem, że za poprzednie lata też ponosimy koszty utrzymania samochodu
(jeżeli nie dokonamy sprzedaży samochodu − a taką możliwość należy uwzględnić).
Więc tyle będziemy w tył:
1 rok: −9,5 tyś (rocznie)
2 rok: −17,3 tyś (co dwa lata), czyli −8.65 tyś (rocznie)
3 rok: −23,3 tyś (co trzy lata), czyli −7.7(6) tyś (rocznie)
4 rok: −29,0 tyś (co cztery lata), czyli −7.25 tyś (rocznie)
5 rok: −34,4 tyś (co pięć lat), czyli −6.88 tyś (rocznie)
6 rok: −39,6 tyś (co sześć lat), czyli −6.6 tyś (rocznie)
Roczne koszty utrzymania samochodu − w przypadku niezdecydowania się na jego sprzedaż są
bardzo zbliżone. Najsensowniej trzymać do 6 roku? Wcześniejsza sprzedaż (wymiana)
nie miałaby sensu?
5 kwi 13:40
wredulus_pospolitus:
Może tak będzie Ci łatwiej
Jeżeli trzymamy auto 4 lata to znaczy, że auto ROCZNIE kosztuje nas 7.25tyś.
W skali 60 lat będzie to koszt 435.00 tyś (czyli 15 zakupionych aut i sprzedanych po 4
latach)
Jeżeli trzymamy auto 6 lat to znaczy, że auto ROCZNIE kosztuje nas 6.6 tyś
W skali 60 lat będzie to koszt 396.00 tyś (czyli 10 zakupionych aut i sprzedanych po 6 latach)
5 kwi 13:48
wredulus_pospolitus:
Wliczam koszt zakupu auta −−− bo liczymy ŁĄCZNY koszt i przychód z operacji jakim jest:
posiadanie auta firmowego przez X lat.
5 kwi 13:49
wredulus_pospolitus:
O 13:40 napisałeś:
"Nie uwzględniłem, że za poprzednie lata też ponosimy koszty utrzymania samochodu
(jeżeli nie dokonamy sprzedaży samochodu − a taką możliwość należy uwzględnić)."
A kwoty które podajesz uwzględniają zakup i sprzedaż samochodu jak również koszt utrzymania z
poprzednich lat (Twoje kwoty są takie same jakie ja podałem)
5 kwi 13:56
Nieznajomy_23: "Jaki jest najlepszy moment na wymianę samochodów" − w latach 1−6 nie opłaca się wymieniać
samochodu?
Im auto dłużej użytkujemy, tym mniejsze stają się jego koszty użytkowania rocznego.
5 kwi 15:41
I'm back:
Najlepszy czas z danych jakie mamy jest wymiana po 6 roku

Koniec, kropka.
5 kwi 15:42
Nieznajomy_23: tylko to jest gdybanie, bo nie wiemy jaka będzie wartość samochodu po 6 roku i ile
będzie kosztować jego utrzymanie.
5 kwi 15:50
Nieznajomy_23: czyli trzymamy do 6 roku, bo roczne koszty utrzymania samochodu (przez 6 lat) są niższe, niż
jakbyśmy trzymali 1 rok, 2 lata, 3 lata, 4 lata, 5 lat − czy jak mam to rozumieć?
Im dłużej trzymamy auto, tym maleją koszty jego utrzymania.
Ale z drugiej strony cena odsprzedaży samochodu jest będzie większa w latach 1−5, niż w 6.
5 kwi 15:53
I'm back:
Chłopie. Tabela przedstawia wartości sprzedaży PO danym roku oraz jaki byłby koszt utrzymania w
danym roku.
Zwiazku z tym − 6 lat trzymamy auto i po tymże 6 roku sprzedajemy je za 16tys.
Znowu mieszasz i nie rozumiesz co się liczy
5 kwi 15:56
Nieznajomy_23: jaki jest sens sprzedawać samochód po 6 roku za 16.000 zł
− będziemy w plecy o −24.000 zł + koszty utrzymania przez okres 6 lat −39.600 zł
5 kwi 16:03
Nieznajomy_23: najwięcej byśmy zarobili gdybyśmy te auto zaraz sprzedali po 1 roku.
Nie kumam czemu niby po 6 roku mam je sprzedać.
5 kwi 16:06
I'm back:
Ja pierdole − wybacz, ale kuźwa już nie wytrzymuje.
Bo trzymając auto przez 6 lat koszt tego samochodu wynosi 39,6 tys. Co przekłada się na 6,6 tys
rocznie.
W momencie gdy byśmy wymieniali po 4 latach to auto to by kosztowało nas ostatecznie 29tys. Co
przekłada się na 7.25 tys rocznie.
5 kwi 16:07
I'm back:
A czemu nie patrzysz na to, że wtedy co roku wydajesz kolejne 40tys na kolejne NOWE auto?
5 kwi 16:08
I'm back:
Chłopie − na którym Ty roku jesteś? Poważnie pytam.
5 kwi 16:08
Nieznajomy_23: tego akurat nie brałem pod uwagę, że jak sprzedamy auto po 1 roku, to będzie trzeba nowe kupić
i
ponieść większe koszty, rzeczywiście.
Czyli najlepiej zrobić tak, aby trzymać samochód przez okres 6 lat i po tym okresie odsprzedać,
bo wówczas koszty utrzymania przez ten czas będą niższe, niż gdybyśmy się pozbyli tego auta
szybciej. Okej.
5 kwi 16:18
I'm back:
Dlatego się patrzy na średni roczny koszt auta i bierze podcuwage:
Koszt jego zakupu, kosztt utrzymania w kolejnych latach, przychód ze sprzedaży.
I na podstawie tego mamy ile średnio realnie ten samochód rocznie kosztuje firmę. Im mniej tym
lepiej
5 kwi 16:39