Geometria mocno analityczna
maja: Punkty A(−4,−5), B(0,−2) i C(2,1) tworzą trójkąt ABC.
a) Wyznacz współrzędne trójkąta A'B'C', będącego obrazem trójkąta ABC w przekształceniu, w
którym punkt A' jest obrazem punktu A w symetrii osiowej względem prostej y=−2, punkt B' jest
obrazem punktu B w translacji o wektor [3,4], natomiast C' jest obrazem punktu C w
| | 1 | |
jednokładności o środku w punkcie A i skali k= |
| . |
| | 2 | |
b) Oblicz o ile procent pole trójkąta ABC jest mniejsze od pola trójkąta A'B'C'
Pomocy!
5 kwi 12:12
wredulus_pospolitus:
No dobrze ... jak daleko sama zaszłaś z tym zadaniem
5 kwi 12:50
janek191:

a)
y = − 2
A' = ( − 4, 1)
bo
x' = x = −4
y ' = y + 2*3 = − 5 + 6 = 1
B =( 0, − 2)
B' = ( 0 +3, −2 + 4) = ( 3, 2)
C = ( 2, 1)
| | −4 + 2 | | −5 + 1 | |
C ' = ( |
| , |
| ) = ( −1, −2) |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 13:47
janek191:
Pole ΔABC = P
→
AB = [ 0 − (−4), −2 −(−5)] = [ 4, 3]
→
AC = [ 2 −(−4), 1 − (−5)] = [ 6, 6 ]
→ →
P = 0,5 * I det ( AB, AC ) I = 0,5*I 4*6 − 6*3 I = 0,5* I 6 I = 0,5*6 = 3
Pole ΔA'B'C' można obliczyć analogicznie.
5 kwi 13:58