Trygonometria
Kaczapuri: 1. Oblicz wartość wyrażenia sin 22.5° ∗ 𝑐𝑜𝑠75°.
2 Rozwiąż równanie 1 − cosx/2=sinx/4
Nie wiem jak pchnac te zadania do przodu. Kombinowalem w pierwszym cos z zwzoro redukcyjnych,
sum i roznic katow, roznic i iloczynow funkcji trygonometrycznych ale mam wrazenie ze to slepa
uliczka. W drugim przykladzie probowalem cos wykombinowac zamieniajaac 1 na jedynke
trygonometryczna i wyciagac cos przed nawias, ale chyba nie tedy droga. prosze o pomoc
4 kwi 21:15
wredulus_pospolitus:
cos75 = cos(30+45) <−−− poradzisz sobie z tym, prawda


sin22.5 = sin(45/2) −−−> sin45 = 2*sin(22.5)*cos(22.5)
no ale nie wiemy, ile to jest cos(22.5) ... a może wiemy:
| | cos(45) +1 | |
cos(45) = 2cos2(22.5) − 1 −−−> cos2(22.5) = |
| |
| | 2 | |
podstawiasz i liczysz
4 kwi 21:20
wredulus_pospolitus:
2.
zapiszmy (dla ułatwienia):
w takim razie nasze równanie ma postać:
1 − cos(2y) = sin(y)
1 − (1 − 2sin
2y) = siny
2sin
2y = siny
siny(2siny − 1) = 0 −−−> y = ...

lub .....
później wracasz z podstawieniem, wiedząc że x = 4y
4 kwi 21:22
kotek:
2/ 1−cos(2α) = 2sin2α
to 1−cos(x/2) = 2sin2(x/4)
i masz równanie
2sin2(x/4)−sin(x/4)=0
....................
4 kwi 21:35
Kaczapuri: wychodzi mi finalnie ze x=4kπ lub x=2π+24kπ/3 lub x= 10π+24kπ/3. Rozwiazania maja byc w
przedziale <−2π,π> i nie wiem jak rozpracować to co otrzymalem zeby bylo w tym przedziale
4 kwi 21:44
wredulus_pospolitus:
24/3 = 8
4 kwi 21:51
Kaczapuri: no tak, racja ale potem musze i tak wstawiac to na wyczucie jakies k zeby mi sie miescilo w tym
przedziale? czy jest jakis szbszy sposob, zrobic sobie jakas nierownosc ?
4 kwi 21:56