Wznawiam wątek z wyciągiem :(
Nieznajomy_23: Zadanie z wyciągiem:
Wyciąg narciarski składa się z par krzesełek zamontowanych na linie od dołu do szczytu zjazdu.
Zwykle jedna para krzesełek przybywa na dół co 5 sekund. Jeśli wyciąg pracuje 10 godzin
dziennie przez 100 dni w ciągu roku, jaka jest jego planowana wydajność? W typowym dniu 10%
użytkowników potrzebuje pomocy w wejściu na wyciąg, co powoduje średnie opóźnienie 10 sekund.
Dalsze 25% osób korzystających z wyciągu jest samych, tak więc tylko jedno krzesełko z pary
jest zajęte. Jaki jest stopień wykorzystania wyciągu?
Wydajność planowana − bez ograniczeń:
W = 60s : 5s = 12 par krzesełek / 1min = 7.200 par krzesełek / 10h =
= 720.000 par krzesełek / 100 dni
12 par krzesełek / 1min = 24 osoby / 1 min
1) Wariant 1 − co 10 para krzesełek potrzebuje pomocy na wejściu
Ograniczenia:
Czas:
10 par krzesełek * 5s + 10 = 60s = 1 min
Ile:
10 par krzesełek * 60 min * 10h = 6.000 par krzesełek / 10h − wjedzie na górę
6.000 par krzesełek * 25% = 1.500 par krzesełek / 10h − ma być zajętych przez 1 osobę
4.500 par krzesełek / 10h − ma być zajętych przez parę (2 osoby)
Wydajność rzeczywista − z ograniczeniami:
4.500 par krzesełek * 2 + 1.500 osób = 10.500 ludzi / 10h = 1.050 000 ludzi / 100 dni
10.500 ludzi / 10h = 10.500 : 10h : 60min = 17,5 osoby / min
stopień wykorzystania = 17,5 / 24 = 72,92%
2) Wariant 2 − co 10 osoba potrzebuje pomocy na wejściu:
Czas:
5 par krzesełek (10 osób) * 5s + 10s = 35s
czy źle sądzę?
4 kwi 20:36
wredulus_pospolitus:
NIE −−− już Ci to wczoraj pisałem
zauważ jak wygląda sytuacja (przyjmując że wsiadają w porządku):
2 osoby
2 osoby
2 osoby
1 osoba
2 osoby
w pięciu parach krzesełek NIE MASZ 10 osób, a tylko 9

a nawet później (w pewnym momencie) będzie sytuacja:
1 osoba
2 osoby
2 osoby
2 osoby
1 osoba
5 par krzesełek a tylko 8 osób

to co napisałes miałoby sens gdyby ZAWSZE, WSZYSTKIE pary krzesełek były w pełni zajęte, a
wiemy że tak nie jest
4 kwi 21:00
Nieznajomy_23: eh, to zatem jak mam to obliczyć, skoro jest tyle możliwości
4 kwi 21:04
Nieznajomy_23: wiemy, że co 10 osoba potrzebuje pomocy, natomiast nie zawsze jest 10 osób na wyciągu.
4 kwi 21:06
wredulus_pospolitus:
Tak jak pisałem wczoraj:
zauważ, że w grupie 70 osób będziesz miał dokładnie 7 które potrzebuje pomocy
zauważ także, że grupa 70 osób zajmie dokładnie 40 krzesełek (30 podwójnie, 10 pojedynczo)
związku z tym, możemy policzyć (przy założeniu, że pomocy potrzebują zawsze ludzie z różnych
par krzesełek) czas w jakim te 40 par krzesełek zostanie 'załadowana', bo będzie to:
40*5 + 7*10 czyli 40par razy standardowy odstęp pomiędzy parami krzesełek plus siedem
sytuacji gdy na 10 sekund zatrzymujemy wyciąg.
co nam daje: 270 sekund (dla 40 krzesełek) ... czyli w ciągu 10h = 600min = 36'000 sekund
| | 1 | | 1 | |
będziemy mieli 133 |
| taki cykli po 40 krzesełek ... czyli 5'333 |
| krzesełek |
| | 3 | | 3 | |
4 kwi 21:12
Nieznajomy_23: 5,(3) par krzesełek − pytanie o zaokrąglenie teraz. W dół, czy górę?
4 kwi 21:14
Nieznajomy_23: tyle, że wzięliśmy przykład dla konkretnej grupy − 70 osób, tych osób może być 140, 300, czy
1000.
Co wówczas?
4 kwi 21:23
wredulus_pospolitus:
Ale co to jest 5,(3) par krzesełek

Do czego to odnosisz

Nie patrz ile w minutę ... patrz
ile dziennie i jak zaokrąglamy (przy wydajności, budżetowaniu) to raczej zaokrąglamy w dół
(szukamy najgorszego możliwego wariantu i traktujemy go jako ten który nastąpi, bo wtedy
jesteśmy 'po bezpiecznej stronie' )
4 kwi 21:24
wredulus_pospolitus:
ekonomię studiujesz
4 kwi 21:25
Nieznajomy_23: zarządzanie
4 kwi 21:38
Nieznajomy_23: nie rozumiem, dlaczego przyjąłeś stałą grupę osób. Nie wiemy właśnie ile tych osób ma być.
4 kwi 21:51
wredulus_pospolitus:
To ja się Ciebie zapytam −−− "czemu początkowo przyjąłeś stałą grupę osób" jaką jest 10 osób

Przyjąłem 70 osób, bo to jest najmniejsza grupa osób dla której:
1) mamy całkowita liczbę zajętych par krzesełek
2) mamy całkowitą liczbę ludzi, którzy potrzebują pomocy (dla np. 64 osób wychodziłoby, że
6.4 osoby potrzebuje pomocy)
4 kwi 21:56
Nieznajomy_23: bo albo pomocy będziemy udzielać co 10 par krzesełek, albo co 10−tej osobie. Tak mi się wydaje.
I te dwa przypadki należy rozpatrzyć. Jeden jest rozpatrzony, drugi.
4 kwi 22:03
I'm back:
A co jak na wyciągu będzie 103 osoby? Dlaczego brałeś dokładnie 10cosob, a nie 7 albo 14?
4 kwi 22:04
Nieznajomy_23: rozumiem, przyjąłeś przykładowo 70 osób, ale ta ilość jest zmienna.
I nie potrafię zrozumieć, w jaki sposób mamy ustalić liczbę par krzesełek, tak aby co 10 osoba
otrzymała pomoc.
4 kwi 22:05
I'm back:
Zauważ że to pytanie jest analogiczne do Twojego. I do tego samego się sprowadza.
4 kwi 22:05
Nieznajomy_23: "W typowym dniu 10% użytkowników potrzebuje pomocy"
Przyjęliśmy, że pomocy należy udzielić co 10 par krzesełek (1 wariant),
natomiast jak policzyć dla co 10tej osoby (2 wariant)?
jeżeli każdy siedzi po 2 osoby:
1 para: 1 1
2 para: 1 1
3 para: 1 1
4 para: 1 1
5 para: 1 1
4 kwi 22:15