BMM: 1) loga 6√3=1/3
2) loga 2√2=3
21 lis 22:39
Dwiekropki: czy w 1 ma byc odp √3?
21 lis 22:42
Dwiekropki: a w drugim wyszło mi √2
ale nie wiem czy dobrze.. jak tak to powiem jakk zrobiłam.. : )
21 lis 22:45
BMM: dokladnie tak ma byc

21 lis 22:52
Dwiekropki: więc już piszę.. : )
a1/3=6√3
a1/3=31/6
a1/3=31/2 i jeszcze do potęgi 1/3 (bo tu nie można tego zapisać.. poprostu rozbiłam
1/6 na 1/2 i 1/3
a więc:
a=31/2
a=√3
21 lis 23:00
Dwiekropki: Drugie tak samo. Pisać, czy chcesz zrobić sam/a ? : )
21 lis 23:00
BMM: jesli to nie problem to napisz... ale nie rozumiem w tym pierwszym przykladzie: 1/6
rozbilas na 1/3*1/2, tak? a co zrobilas z 1/3, ktora jest przy a?
21 lis 23:06
Dwiekropki: bo spójrz.. z lewej strony mam a1/3 i musiałam zrobić coś by miały takie same
wykładniki.. czyli te numerki potęgi : ) a skoro doprowadziłam do tego, ze wykładnik po
prawej i lewej stronie był równy 1/3 to mogłam go opuścić.. rozumiesz..? : )
21 lis 23:12
Dwiekropki: 2) a3=2√2
a3= √8
a3= 81/2
a3= 21/2 i jeszcze do potęgi 3 .. (bo 8=23)
więc opuszczamy wykłądniki znów bo są takie same czyli równe 3 : )
I zostaje:
a=21/2
a=√2
21 lis 23:15
Dwiekropki: Proszę pytać jak coś niejasne : )
21 lis 23:19
BMM: Sorki, ze dopiero dzisiaj Ci odp... Wielkie dzieki za pomoc w rozwiazaniu tego zadania,
juz teraz rozumiem co i dlaczego
22 lis 23:07