Wielomiany reszta
Kaczapuri: Zad 12 Wyznacz współczynniki a i b wielomianu 𝑊(𝑥) = 𝑥4 − 𝑎𝑥3 − 34𝑥2 + (5𝑏 − 2)𝑥
+288 jeśli jest on podzielny przez dwumian (𝑥 − 4), natomiast przy dzieleniu przez
dwumian (𝑥 − 2) daje resztę 240. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu 𝑊(𝑥) przez
dwumian (𝑥 + 𝑏 − 3𝑎).
Zapisalem sobie warunki, że W(4)=0 i W(2)=240, podstawilem raczej dobrze pod x i ulozylem
sobie odpowiednie uklady rownan, wyliczylem sobie a i b, lecz wychodza mi strasznie brzydkie a
mianowicie a=10/3 a b=308/30, a ta liczba przez ktora mam podzielic wielomian to x+4/15. W
odpowiedziach wynik wychodzi ladny, a tutaj mam wrazenie ze jest cos nie tak, prosze o pomoc
4 kwi 19:50
I'm back:
Pokaz obliczenia
4 kwi 19:52
Kaczapuri: faktycznie mialem blad w obliczeniach, ale kaszana
4 kwi 20:15