Wzory vieta
Kaczapuri: Mam problem z dwoma zadaniami
Wyznacz wartości parametru m, dla których pierwiastki x1 i x2 równania
x2−(m−2)x−m−5=0 są mniejsze od 1?
tu wychodzi mi ze delta jest zawsze wieksza od zera, potem licze sobie x1 jako −b−√Δ/2a<1 i
x2 jako
−b+√Δ/2a<1 i cos nie chce wyjsc
Wyznacz takie wartości m, dla których różne pierwiastki x1 𝑖 x2 równania
x2 − (m + 1)𝑥 − 𝑚 = 0 spełniają warunek |𝑥1 − 𝑥2| = 1.Delta wychodzi, a mam problem z
wartoscia bezwzgledna
Prosze o pomoc
4 kwi 18:36
wredulus_pospolitus:
Zad 1:
zauważ, że a = 1 > 0 czyli ramiona skierowane do góry

skoro Δ > 0 dla dowolnego m to wtedy zauważ, że:
f(x) = x
2 − (m−2)x − (m+5)
f(−1) ≥ 0 ∧ x
wierzchołka > −1
sprawi, że będziemy mieli pewność, że oba pierwiastki będą 'na prawo' od x = −1
4 kwi 18:40
chichi:
(1) parabola ma ramiona skierowane w górę więc wypychamy wierzchołek na lewo od 1, a wartość
funkcji dla argumentu równego 1 nad oś OX, zatem:
Warunki: p < 1 oraz f(1) > 0 (no i ta przez ciebie już wspomniana delta)
(2) |x1 − x2| = 1 ⇔ (x1 − x2)2 = 1
4 kwi 18:42
janek191:
| | − b − √Δ | | − b + √Δ | | −2√Δ | | √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| = − |
| |
| | 2 a | | 2a | | 2a | | a | |
więc
4 kwi 18:43
wredulus_pospolitus:
Zad 2.
Tu natomiast bym skorzystał z innego faktu
zauważ, że jeżeli x
1 i x
2 są pierwiastkami tego równania (x
1 < x
2)
i zapiszemy sobie funkcję: f(x) = x
2 − (m+1)x − m
to mamy x
wierzchołka − x
1 = x
2 − x
wierzchołka (są 'równo oddalone' od wierzchołka)
zauważ w takim razie, że |x
1−x
2| jest niczym innym jak podwojoną odległością miejsca zerowego
paraboli od odciętej wierzchołka.
| | 1 | |
w takim razie xwierzchołka = x1 + |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
wiemy, że f(x1) = 0 ... w takim razie f(x1 + 1/2) = |
| (wynika to z współczynnika przy |
| | 4 | |
najwyższej potędze)
skoro znamy y
wierzchołka, to znamy Δ ... skoro znamy Δ to możemy wyliczyć 'm'.
4 kwi 18:47
wredulus_pospolitus:
a drugi sposób podejścia do zad 2 pokazał Janek
4 kwi 18:47
chichi:
@
wredulus coś Ci dzisiaj nie idzie czytanie poleceń

P. S. Nie dopuszczamy równości przy warunku z wartością funkcji
4 kwi 18:47
wredulus_pospolitus:
@chichi ... masz rację ... i nie f(−1) tylko f(1)

oraz x
wierzchołka < 1
4 kwi 18:49
Kaczapuri: ok rozumiem wszystko, tylko jeszcze nie wiem co zrobic w sposobie @janek191 , gdyż w tym
zadaniu moge obliczyc dwa razy delte i nie wiem ktory podstawic do tego rownania, czy tą
pierwszą, czy drugą?
4 kwi 18:55
wredulus_pospolitus:
heeee

Δ = (m+1)
2 + 4m <−−− tą deltę podstawiasz
4 kwi 18:57
Kaczapuri: okej poradzilem sobie dziekuje wszystkim, ale jeszcze jedno pytanie do tego pierwszego zadania
i sposobu @chichi , funkcja x2−(m−2)x−m−5 ma jakies sobie dwa rozwiazania, i my chcemy
zapewnic, zeby miala wierzcholek na lewo od jedynki, ale nie rozumiem do konca co ma dać to,
że wartość tej funkcji dla argumentu 1 musi byc wieksza od zera?
4 kwi 19:07
chichi:
No zeby "prawa" gałąź paraboli przecięła oś OX przed 1, to wartość w 1 musi być większa od 0,
narysuj sobie to na kartce i zrozumiesz, zobacz co się stanie gdy sam wierzchołek będzie na
lewo od 1, a wartość np będzie tam mniejsza od 0, to drugie rozwiązanie wypadnie gdzie?
4 kwi 19:10
wredulus_pospolitus:
skoro ramiona skierowane do góry ... to jeżeli f(1) > 0 to albo oba miejsca zerowe są 'na
lewo' od x=1 albo oba miejsca zerowe są 'na prawo' od x=1.
x
wierzchołka eliminuje drugą możliwość.
natomiast gdybyś miał f(1) < 0 ... to by znaczyło, że jedno miejsce zerowe jest 'na lewo' a
drugie 'na prawo' od x=1.
Narysuj sobie parę parabol ... to zobaczysz to
4 kwi 19:11
chichi:
Warunek z wierzchołkiem w naszym przypadku wyciąga mniejsze rozwiązanie przed 1, no ale wciąż
to większe może być większe od 1, więc warunek z wartością funkcji dla 1 wyciąga to
rozwiązanie przed nią
4 kwi 19:11
Kaczapuri: Okej zrozumialem dziekuje bardzo @chichi @wreduluspospolitus
4 kwi 19:20