matematykaszkolna.pl
Wzory vieta Kaczapuri: Mam problem z dwoma zadaniami Wyznacz wartości parametru m, dla których pierwiastki x1 i x2 równania x2−(m−2)x−m−5=0 są mniejsze od 1? tu wychodzi mi ze delta jest zawsze wieksza od zera, potem licze sobie x1 jako −b−Δ/2a<1 i x2 jako −b+Δ/2a<1 i cos nie chce wyjsc Wyznacz takie wartości m, dla których różne pierwiastki x1 𝑖 x2 równania x2 − (m + 1)𝑥 − 𝑚 = 0 spełniają warunek |𝑥1 − 𝑥2| = 1.Delta wychodzi, a mam problem z wartoscia bezwzgledna Prosze o pomoc
4 kwi 18:36
wredulus_pospolitus: Zad 1: zauważ, że a = 1 > 0 czyli ramiona skierowane do góry skoro Δ > 0 dla dowolnego m to wtedy zauważ, że: f(x) = x2 − (m−2)x − (m+5) f(−1) ≥ 0 ∧ xwierzchołka > −1 sprawi, że będziemy mieli pewność, że oba pierwiastki będą 'na prawo' od x = −1 emotka
4 kwi 18:40
chichi: (1) parabola ma ramiona skierowane w górę więc wypychamy wierzchołek na lewo od 1, a wartość funkcji dla argumentu równego 1 nad oś OX, zatem: Warunki: p < 1 oraz f(1) > 0 (no i ta przez ciebie już wspomniana delta) (2) |x1 − x2| = 1 ⇔ (x1 − x2)2 = 1
4 kwi 18:42
janek191:
  − b − Δ  − b + Δ  −2Δ Δ 
x1 − x2 =

=

= −

2 a 2a 2a a 
więc
 Δ 
I x1 − x2 I =

a 
4 kwi 18:43
wredulus_pospolitus: Zad 2. Tu natomiast bym skorzystał z innego faktu zauważ, że jeżeli x1 i x2 są pierwiastkami tego równania (x1 < x2) i zapiszemy sobie funkcję: f(x) = x2 − (m+1)x − m to mamy xwierzchołka − x1 = x2 − xwierzchołka (są 'równo oddalone' od wierzchołka) zauważ w takim razie, że |x1−x2| jest niczym innym jak podwojoną odległością miejsca zerowego paraboli od odciętej wierzchołka.
 1 
w takim razie xwierzchołka = x1 +

2 
 1 
wiemy, że f(x1) = 0 ... w takim razie f(x1 + 1/2) =

(wynika to z współczynnika przy
 4 
najwyższej potędze) skoro znamy ywierzchołka, to znamy Δ ... skoro znamy Δ to możemy wyliczyć 'm'.
4 kwi 18:47
wredulus_pospolitus: a drugi sposób podejścia do zad 2 pokazał Janek emotka
chichi: @wredulus coś Ci dzisiaj nie idzie czytanie poleceń P. S. Nie dopuszczamy równości przy warunku z wartością funkcji emotka
wredulus_pospolitus: @chichi ... masz rację ... i nie f(−1) tylko f(1) emotka oraz xwierzchołka < 1 emotka
4 kwi 18:49
Kaczapuri: ok rozumiem wszystko, tylko jeszcze nie wiem co zrobic w sposobie @janek191 , gdyż w tym zadaniu moge obliczyc dwa razy delte i nie wiem ktory podstawic do tego rownania, czy tą pierwszą, czy drugą?
4 kwi 18:55
wredulus_pospolitus: heeee Δ = (m+1)2 + 4m <−−− tą deltę podstawiasz
4 kwi 18:57
Kaczapuri: okej poradzilem sobie dziekuje wszystkim, ale jeszcze jedno pytanie do tego pierwszego zadania i sposobu @chichi , funkcja x2−(m−2)x−m−5 ma jakies sobie dwa rozwiazania, i my chcemy zapewnic, zeby miala wierzcholek na lewo od jedynki, ale nie rozumiem do konca co ma dać to, że wartość tej funkcji dla argumentu 1 musi byc wieksza od zera?
4 kwi 19:07
chichi: No zeby "prawa" gałąź paraboli przecięła oś OX przed 1, to wartość w 1 musi być większa od 0, narysuj sobie to na kartce i zrozumiesz, zobacz co się stanie gdy sam wierzchołek będzie na lewo od 1, a wartość np będzie tam mniejsza od 0, to drugie rozwiązanie wypadnie gdzie?
4 kwi 19:10
wredulus_pospolitus: skoro ramiona skierowane do góry ... to jeżeli f(1) > 0 to albo oba miejsca zerowe są 'na lewo' od x=1 albo oba miejsca zerowe są 'na prawo' od x=1. xwierzchołka eliminuje drugą możliwość. natomiast gdybyś miał f(1) < 0 ... to by znaczyło, że jedno miejsce zerowe jest 'na lewo' a drugie 'na prawo' od x=1. Narysuj sobie parę parabol ... to zobaczysz to emotka
4 kwi 19:11
chichi: Warunek z wierzchołkiem w naszym przypadku wyciąga mniejsze rozwiązanie przed 1, no ale wciąż to większe może być większe od 1, więc warunek z wartością funkcji dla 1 wyciąga to rozwiązanie przed nią
4 kwi 19:11
Kaczapuri: Okej zrozumialem dziekuje bardzo @chichi @wreduluspospolitus
4 kwi 19:20