.
lemao123: Napisz równanie prostej zawierającej cięciwę o długości 5√2 okręgu opisanego równaniem
x2+y2=25 i przechodzącej przez punkt A=(3,4).
4 kwi 14:46
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że cięciwa to będzie podstawa trójkąta równoramiennego, o ramionach równych r=5.
Związku z tym kąt przy wierzchołku (czyli przy środku okręgu) będzie równy 90o.
1) Prowadzisz prostą: środek okręgu − punkt A
2) Prowadzisz prostopadłą do (1), przechodzą przez środek okręgu
3) Sprawdzasz gdzie prosta (2) przecina się z okręgiem −−− masz dwa punkty B i B'
4) Wyznaczasz równania prostych przechodzących przez punkty A i B oraz A i B'
koooniec
4 kwi 15:18
chichi:
Inaczej:
(1) Punkt A należy do prostej zawierającą cięciwę, uzależnij równanie prostej od 'a'
| | 5√2 | |
(2) Zauważ, że mamy trójkąt 45o,45o,90o, bo przyprostokątna dłg. |
| , a |
| | 2 | |
przeciwprostokątna dłg. 5
| | 5√2 | |
(3) Odległość środka okręgu punktu (0,0) od prostej ... to |
| − równanie z 'a'  |
| | 2 | |
4 kwi 15:22