Ile potrzeba maszyn, aby zaspokoić popyt 4.500 szt/tydz?
Nieznajomy_23: Ile potrzeba maszyn, aby zaspokoić popyt 4.500 szt/tydz?
Popyt na produkt P wynosi 4500 szt/tydz. Wytwarzany on jest na maszynie, której planowana
wydajność wynosi 12 szt/h. Natomiast jej faktyczne wykorzystanie jest szacowane na 85%.
Przedsiębiorstwo pracuje na 1 zmianę 6 dni w tyg. Może natomiast przejść na pracę dwuzmianową.
Jak należy zorganizować pracę, aby zaspokoić popyt? Firma ze względu na ograniczoną
powierzchnię parku maszyn nie może wykorzystać więcej niż 6 maszyn na jednej zmianie.
Moje rozwiązanie:
Popyt = 4.500 szt/tydz.
Wydajność = 12 szt/h * 85% = 10,2 szt/h = 10 szt/h
1) 1 zmiana (8h) − 6 dni w tyg.
Wydajność = 10 szt/h *8 h * 6 dni = 480 szt/tydzień
ilość maszyn = 4.500 szt/tydz / 480 szt/tydz = 10 maszyn
2) 2 zmiany (16h) − 6 dni w tyg.
Wydajność = 10 szt/h * 16h * 6 dni = 960 szt/tydzień
ilość maszyn = 4.500 szt/tydz / 960 szt/tydz = 5 maszyn
Wiemy, że MAKSYMALNIE na 1 zmianę przypada 6 maszyn.
Czyli nie można ustalić 1 zmiany (8h) na 6 dni z 10 maszynami, bo ograniczenie zostanie
niespełnione.
To potrzeba 2 zmian (16h) i 5 maszyn i jak teraz podzielić maszyny, aby popyt 4.500 szt/tydz.
został zaspokojony?
5 maszyn − możliwości:
1 zmiana: 2M, 3M, 1M, 4M,
2 zmiana: 3M, 2M, 4M, 1M.
Dla par: 2M−3M, 3M−2M, 4M−1M wychodzi mocno poniżej 4.500 szt/tydz
Jedynie istnieje możliwość:
1 zmiana: 1M
2 zmiana: 4M
czyli 1 * 480 szt/tydz + 4 * 960 sz/tydz = 4.320 szt/tydz
A to wciąż brakuje do 4.500 szt/tydz.
W tego typu zadaniach można wprowadzić nadgodziny w ostateczności, jeżeli
popyt nie jest zaspokojony, ale nwm czy dobrze myślę.
Co sądzicie?
4 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:
Sądzimy, że 5 maszyn może pracować przez obie zmiany
4 kwi 13:51
wredulus_pospolitus:
Ewentualnie robimy 6 maszyn i nie przez cały miesiąc idziemy na dwóch zmianach
4 kwi 13:52
Nieznajomy_23: okej,
1 zmiana: 5 maszyn
2 zmiana: 5 maszyn
5 maszyn * 480 szt/tydz + 5 * 480 szt/tydz = 4.800 szt/tydz. − zapas 300 szt. na magazyn
4 kwi 14:22
wredulus_pospolitus:
no to teraz jeszcze minimalizujesz ilość nadmiarowych sztuk w magazynie −−− czyli kiedy
kończysz 2 zmiany (albo od kiedy zaczniesz model 2 zmianowy)
4 kwi 15:15
Nieznajomy_23: na tym etapie dalej nie trzeba liczyć.
@wreduluspospolitus zerknąłbyś do wczorajszego zadania, które pisałem na forum?
O wyciągu narciarskim
4 kwi 19:58