Dziedzina równania trygonometrycznego
michal: Wyznacz dziedzinę wyrażenia:
| sin(α+β)−sin(α+β) | |
| = −ctgα |
| cos(α+β) − cos(α−β) | |
a nastepnie sprawdź, czy jest ono tożsamością trygonometryczną.
Jak wyznaczyć tu dziedzinę (i co oznaczca sprawdzenie czy jest tożsamością? czy lewa jest równa
prawej, czyli dowód wyjść od lewej do prawej?)
4 kwi 11:18
Mariusz:
Lewa strona musi być równa prawej dla wszystkich α oraz β z dziedziny
Sprawdź kiedy mianownik jest równy zero i zaneguj to co dostaniesz
Pamiętaj o tym że po prawej stronie w mianowniku jest sinα ,
4 kwi 11:23
Mariusz:
Czy aby na pewno licznik dobrze przepisany ?
4 kwi 11:32
michal: Nie, przepraszam!
dobre wyrażenie to:
| sin(α+β) −sin(α−β) | |
| |
| cos(α+β) − cos(α−β) | |
4 kwi 11:55
wredulus_pospolitus:
Jakie wzory trygonometryczne (z sinusem lub cosinusem) miałeś na zajęciach
4 kwi 11:57
Mariusz:
Tutaj akurat wystarczą wzory na cosinus oraz sinus sumy i różnicy
4 kwi 12:11
wredulus_pospolitus:
wystarczy ... ale gdyby miał:
sina + sinb = ...
cosa + cosb = ...
to by było szybciej
4 kwi 12:14
michal: Słuchajcie, zrobiłem tak:
napisałem, że mianownik ≠0, a potem, że L= (lewa strona równania) i wyszło mi −1, co robię nie
tak xd?
4 kwi 13:14
michal: | sinα*cosβ+cosα*sinβ−(sinα*cosβ−cosα*sinβ | |
| = |
| cosα*cosβ−sinα*sinβ−(cosα*cosβ+sinα*sinβ) | |
| 2sinα*sinβ | |
| = −1 |
| −2sinαsinβ | |
No.... i to nie jest równe −ctgα...
4 kwi 13:19
chichi:
No i co z tego? Nie wiem czy zrobiłeś to poprawnie, nie sprawdzałem, bo Ty miałeś to zrobić −
sprawdzić czy jest, a nie udowodnic. Jeśli nie jest, to odpowiedź brzmi nie, w czym problem?
4 kwi 13:27
4 kwi 13:29
4 kwi 13:30
chichi:
W tej drugiej części przypadkiem coś Ci nie wyskoczyło z mianownika? W tej formie, te równości
nie zachodzą − do poprawy
4 kwi 14:47