matematykaszkolna.pl
Zbadaj przebieg zmienności funkcji mister masmix: Zbadaj przebieg zmienności funkcji i naszkicuj wykres:
 x2 
f(x)=

x−2 
Ktoś wytłumaczy jak to się bada? Wykres umiem narysować, ale dzięki za każdą pomocemotka
4 kwi 09:46
wredulus_pospolitus: Tak trudno zapytać wujka google? Procedura: https://www.matemaks.pl/badanie-przebiegu-zmiennosci-funkcji.html Brakuje mnie tam jedynie sprawdzenia czy funkcja jest parzysta lub nieparzysta.
4 kwi 09:51
wredulus_pospolitus: Powiadasz, że potrafisz (ot tak) narysować ten wykres? To powiem, że podziwiam Ciebie − ja bym nie potrafił ot tak machnąć prawidłowy szkic dla tej funkcji.
4 kwi 09:52
Mariusz:
 x2−4+4 4 
f(x)=

=x+2+

x−2 x−2 
Miejsce zerowe x=0 Asymptoty y=x+2 , x=2 W x=2 asymptoty jednostronne , tzn z lewej do − a z prawej do
 4 
f'(x)=1−

(x−2)2 
 (x−2)2−4 
f'(x)=

(x−2)2 
 x(x−4) 
f'(x)=

(x−2)2 
Funkcja f(x) rośnie w przedziałach (−,0) oraz (4,) Funkcja f(x) maleje w przedziale (0,4) Aby sprawdzić punkt przegięcia i przedziały w których funkcja jest wklęsła wypukła trzeba by zbadać drugą pochodną ale myślę że to już powinno wystarczyć do naszkicowania wykresu
4 kwi 11:00
Mariusz: A tu nie uwzględniłem tego że x=2 nie należy do dziedziny i przedział (0,4) należy rozbić na dwa przedziały (0,2) oraz (2,4)
4 kwi 11:04
mister masmix: Mariusz, a dlaczego x2 −4 + 4 <− co to tu robi?
4 kwi 11:21
I'm back: Dodaj i odjął 4, aby urposcic sobie postać.
4 kwi 11:26