Zbadaj przebieg zmienności funkcji
mister masmix: Zbadaj przebieg zmienności funkcji i naszkicuj wykres:
Ktoś wytłumaczy jak to się bada?
Wykres umiem narysować, ale dzięki za każdą pomoc
4 kwi 09:46
4 kwi 09:51
wredulus_pospolitus:
Powiadasz, że potrafisz (ot tak) narysować ten wykres? To powiem, że podziwiam Ciebie − ja bym
nie potrafił ot tak machnąć prawidłowy szkic dla tej funkcji.
4 kwi 09:52
Mariusz:
| | x2−4+4 | | 4 | |
f(x)= |
| =x+2+ |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
Miejsce zerowe x=0
Asymptoty y=x+2 , x=2
W x=2 asymptoty jednostronne , tzn z lewej do −
∞
a z prawej do
∞
Funkcja f(x) rośnie w przedziałach (−
∞,0) oraz (4,
∞)
Funkcja f(x) maleje w przedziale (0,4)
Aby sprawdzić punkt przegięcia i przedziały w których funkcja
jest wklęsła wypukła trzeba by zbadać drugą pochodną ale myślę że to
już powinno wystarczyć do naszkicowania wykresu
4 kwi 11:00
Mariusz:
A tu nie uwzględniłem tego że x=2 nie należy do dziedziny i przedział (0,4)
należy rozbić na dwa przedziały (0,2) oraz (2,4)
4 kwi 11:04
mister masmix: Mariusz, a dlaczego x2 −4 + 4 <− co to tu robi?
4 kwi 11:21
I'm back:
Dodaj i odjął 4, aby urposcic sobie postać.
4 kwi 11:26