równanie różniczkowe 2 rzędu
Julekcaesar: Znajdź rozwiązane tych równania z zadanymi warunkami początkowymi:
x2(1−ln(x))y''+xy'−y=0
y(1) = 2,
y'(1) = 1
Wiem, że trzeba podstawić y=eu
Tylko średnio mi wychodzi. Bardzo proszę o pomoc.
4 kwi 03:43
Mariusz:
Zobacz na dwa ostatnie wyrazy
Z tego można wnieść że y=x jest całką szczególną równania i obniżyć rząd równania
chyba że to podstawienie miałeś narzucone treścią zadania
x
2(1−ln(x))y''+xy'−y=0
y=x∫u(x)dx
y' = ∫u(x)dx+xu(x)
y'' = u(x)+u(x)+xu'(x)
y''=2u(x)+xu'(x)
(x
2(1−ln(x)))(2u(x)+xu'(x))+x(∫u(x)dx+xu(x))−x∫u(x)dx=0
x
3(1−ln(x))u'+2x
2(1−ln(x))u+x∫u(x)dx+x
2u−x∫u(x)dx=0
x
3(1−ln(x))u'+2x
2(1−ln(x))u+x
2u=0
x
3(1−ln(x))u'+x
2(2−2ln(x)+1)u=0
x
3(1−ln(x))u'+x
2(3−2ln(x))u=0
x
3(1−ln(x))u'=−x
2(3−2ln(x))u
| u' | | −x2(3−2ln(x)) | |
| = |
| |
| u | | x3(1−ln(x)) | |
| du | | 2ln(x)−3 | |
| =− |
| dx |
| u | | x(ln(x)−1) | |
t=ln(x)−1
| | 2ln(x)−2−1 | |
∫− |
| dx= |
| | x(ln(x)−1) | |
=−2t+ln(t)
ln(|u|)=−2ln(x)+2+ln(ln(x)−1)+K
1
|u|=e
K1e
−2ln(x)e
2e
ln(ln(x)−1)
u=±e
K1e
−2ln(x)e
2e
ln(ln(x)−1)
| | ln(x)−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| (ln(x)−1)−∫(− |
| ) |
| dx |
| | x2 | | x | | x | | x | |
| | ln(x)−1 | | ln(x)−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| dx |
| | x2 | | x | | x2 | |
| | ln(x)−1 | | ln(x) | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| + |
| − |
| +K3 |
| | x2 | | x | | x | | x | |
| | ln(x)−1 | | ln(x) | |
∫ |
| dx=− |
| +K3 |
| | x2 | | x | |
y=−K
2ln(x)+K
2K
3x
y=C
1ln(x)+C
2x
C
2=2
C
1+C
2=1
C
2=2
C
1+2=1
C
1=−1
y=−ln(x)+2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To był mój pierwszy pomysł gdy zobaczyłem równanie a jeszcze nie przeczytałem
dokładnie całego zadania
Tym podstawieniem sobie skomplikujesz obliczenia bo sprowadzisz równanie do
równania Riccatiego a takie równanie bez całki szczególnej trudno by ci było rozwiązać
Co więcej całkę szczególną równania Riccatiego akurat tutaj trudniej znaleźć
Obstawiam jednak że jeśli już zasugerowali podstawienie
to chcieli ci pokazać jak dokonywać zamiany zmiennej niezależnej i podstawienie
miało wyglądać tak jak w przypadku równania Eulera czyli
x=e
t
4 kwi 07:16
Mariusz:
x
2(1−ln(x))y''+xy'−y=0
y=e
u
y'=e
uu'
y'' = (e
uu')u'+e
uu''
y'' = e
u(u''+(u')
2)
e
ux
2(1−ln(x))(u''+(u')
2)+xe
uu'−e
u=0
e
u(x
2(1−ln(x))u''+(u')
2+xu' − 1)=0
x
2(1−ln(x))u''+(u')
2+xu' − 1=0
u'=w
x
2(1−ln(x))w'+x
2(1−ln(x))w
2+xw − 1=0
| | 1 | |
Teraz zauważmy że w1= |
| będzie całką szczególną |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2(1−ln(x))(− |
| )+x2(1−ln(x)) |
| +x |
| −1=0 |
| | x2 | | x2 | | x | |
−(1−ln(x))+(1−ln(x))+1−1=0
−1+ln(x)+1−ln(x)+1−1=0
0=0
Jako że równanie Bernoulliego jak i liniowe pierwszego rzędu całkuje się
tymi samymi metodami (uzmiennianie stałej , czynnik całkujący)
to teraz możesz podstawić :
Aby otrzymać równanie Bernoulliego
Aby otrzymać równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
4 kwi 07:51
Mariusz:
x
2(1−ln(x))y''+xy'−y=0
Gdybyśmy chcieli zamienić zmienną niezależną to otrzymalibyśmy równanie
x=e
t
| d2y | | d | | dy | | dt | | dt | |
| = |
| ( |
| * |
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t− |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| − |
| )e−2t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| =( |
| − |
| )e−2te2t |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| =( |
| − |
| ) |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | dy | | dy | |
(1−t)( |
| − |
| )+ |
| −y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | |
| | d2y | | dy | | dy | |
(1−t) |
| − (1−t) |
| + |
| −y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | |
| | d2y | | dy | | dy | | dy | |
(1−t) |
| − |
| + t |
| + |
| −y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | | dt | |
| | d2y | | dy | |
(1−t) |
| + t |
| − y = 0 |
| | dt2 | | dt | |
Czyli zamiana zmiennej niezależnej niewiele dała
Pozbyliśmy się w ten sposób logarytmów co może ułatwić całkowanie szeregiem potęgowym
Wg mnie w tym równaniu najlepiej od razu zgadnąć całkę szczególną którą tutaj
dość łatwo zauważyć i od razu obniżać rząd równania
4 kwi 09:50
Julekcaesar: Dzięki, mi osobiście najbardziej podchodzi chyba metoda z wykładu z podstawieniem. Już widzę,
gdzie miałem błąd.
4 kwi 15:53
Julekcaesar: Jeszcze pytanie odnośnie metody ze sprowadzeniem do równania bernoulliego, co to z?
4 kwi 18:09
Mariusz:
Serio podstawialiście aby uzyskać równanie Riccatiego ?
Jak dla mnie jest to metoda dość skomplikowana choć okazało się że i
tak tutaj nie było aż tak trudno zgadnąć całkę szczególną
Co do redukcji równania drugiego rzędu do równania Riccatiego
to ja jakiś czas temu bawiłem się w taki sposób
y''+p(x)y'+q(x)y=0
y''=−p(x)y'−q(x)y | : y
| y'' | | y' | | (y')2 | |
| =−p(x) |
| −q(x) | − |
| |
| y | | y | | y2 | |
| y'' | | (y')2 | | (y')2 | | y' | |
| − |
| =− |
| −p(x) |
| −q(x) |
| y | | y2 | | y2 | | y | |
| y''*y − y'*y' | | (y')2 | | y' | |
| =− |
| −p(x) |
| −q(x) |
| y2 | | y2 | | y | |
| | y' | | y' | | y' | |
( |
| )' = −( |
| )2−p(x) |
| −q(x) |
| | y | | y | | y | |
| | u' | | 1 | | 1 | |
− |
| =− |
| −p(x) |
| −q(x) |
| | u2 | | u2 | | u | |
u' = q(x)u
2+p(x)u+1
I mamy układ równań z których jedno jest równaniem Riccatiego
a drugie równaniem o rozdzielonych zmiennych
4 kwi 18:20
Mariusz:
"Jeszcze pytanie odnośnie metody ze sprowadzeniem do równania bernoulliego, co to z?"
z to nowa zmienna zależna (zależna od x)
Jak chcesz to możesz ją sobie nazwać inaczej
| | 1 | |
a podstawienie w = |
| +z , sprowadzające to równanie do równania Bernoulliego |
| | x | |
to jeden ze sposobów na równanie Riccatiego jako że równanie Bernoulliego
można całkować tymi samymi metodami
Metoda uzmienniania stałej dla równania Bernoulliego się nie różni od
metody uzmienniania stałej dla niejednorodnego równania liniowego
ale czynnik całkujący w przypadku równania Bernoulliego jest o rozdzielonych zmiennych
Dla równania Bernoulliego postaci y'+p(x)y=q(x)y
r czynnik całkujący jest postaci
μ(x,y)=exp((1−r)∫p(x)dx)y
−r
4 kwi 18:32
Julekcaesar: Powiem tak, zastanawiam się czy to równanie w ogóle powinno być w tym zadaniu. Z całą resztą w
ogóle nie było problemu. Nawet nie wiem co to równanie riccatiego. Układów równań też nie było
i nie będzie. Jedynie mnie zastanawia, że w skrypcie wykładu jest mowa o podstawieniu ale może
przekopiowane było z wydziału matematyki, raz się już zdarzyło.
.
4 kwi 18:35
Mariusz:
A podstawienie obniżające rząd równania mieliście ?
Tak by było najłatwiej to równanie rozwiązać
Równanie Riccatiego jest to równanie postaci y'=p(x)y2+q(x)y+r(x)
Można je sprowadzić do postaci kanonicznej , wtedy będzie ono wyglądać tak
y'=±y2+R(x)
Gdy mamy daną całkę szczególną lub gdy całkę szczególną łatwo znaleźć to
możemy to równanie rozwiązać sprowadzając je do równania Bernoulliego
bądź liniowego niejednorodnego pierwszego rzędu
Załóżmy że y1 spełnia nasze równanie Riccatiego mamy więc
y1'=p(x)y12+q(x)y1+r(x)
y'=p(x)y2+q(x)y+r(x)
Odejmijmy stronami pierwsze równanie od drugiego
y'−y1'=p(x)y2−p(x)y12+q(x)y−q(x)y1+r(x)−r(x)
y'−y1'=p(x)(y2−y12)+q(x)(y−y1)
y'−y1'=p(x)(y−y1)(y+y1)+q(x)(y−y1)
y'−y1'=p(x)(y−y1)((y−y1)+2y1)+q(x)(y−y1)
y'−y1'=p(x)(y−y1)2+2p(x)y1(y−y1)+q(x)(y−y1)
y'−y1'=(2p(x)y1+q(x))(y−y1)+p(x)(y−y1)2
Niech u=y−y1
mamy wówczas
u'=(2p(x)y1+q(x))u+p(x)u2
u'−(2p(x)y1+q(x))u=p(x)u2
a to jest już równaniem Bernoulliego
Jeżeli równanie Riccatiego jest postaci y'=ay2+bxr
gdzie a , b oraz r są stałe to takie równanie jest nazywane specjalnym równaniem Riccatiego
i przy pewnym warunku na r istnieją podstawienia sprowadzające to równanie do
jednego z równań które łatwiej się całkuje
Gdy nie będziesz miał danej całki szczególnej albo będzie ją trudno zgadnąć to
takie równanie może być trudne do rozwiązania
W takim przypadku sprowadza się je do równania liniowego drugiego rzędu
i sprawdza się czy w tym równaniu całka szczególna nie jest łatwiejsza do odgadnięcia
Jeśli nie jest to zostaje wtedy całkowanie szeregiem potęgowym czy metoda Frobeniusa
która jest z tym całkowaniem szeregiem potęgowym związana
4 kwi 19:26
Julekcaesar: Tak wygląda całe polecenie. W pierwszym podpuncie (to jest drugi) nie miałem problemu żeby
rozwiązać czyste równanie. Ale widzę, że chyba te warunki dodatkowe są tutaj potrzebne.
Sprawdzić, która z podanych par tworzy układ fundamentalny na zadanym przedziale. Znaleźć
rozwiązania tych równań z zadanymi warunkami początkowymi
y1(x) = ln x, y(x) = x,
(0, e),
x2(1−ln(x))y''+xy'−y=0
4 kwi 20:32
Julekcaesar: Właśnie mi jedna osoba podesłała jak to zrobić... Cały dzień wyważałem taranem otwarte drzwi.
4 kwi 22:37
Mariusz:
Wydaje mi się że trzeba tutaj sprawdzić czy
podane całki szczególne spełniają równanie wstawiając je do równania
i pokazać wrońskianem że są te całki szczególne są niezależne
5 kwi 00:01