pole równoległoboku BKML w równoległoboku ABCD
anonim2.0: W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A ma miarę 60stopni, punkt K jest środkiem boku BC,
punkt L został wybrany na boku AB tak, że AL:LB = 1:2, a proste DK i CL przecinają się w
punkcie M.
Oblicz, jaką częścią pola równoległoboku ABCD stanowi pole czworokąta BKML.
3 kwi 16:04
3 kwi 17:30
kotek:
3 kwi 23:26
kotek:

ΔBCL ∼ΔAEL z cechy (kkk) w skali k=2
ΔDEM∼ΔKCM w skali s=3
to P
CKM=w i P
DCM=3w zatem P
ABCD= 16w
| | 2 | | 32 | | 32 | | 29 | |
PBCL= |
| PABCD ⇒ PBCL= |
| w to PBKML= |
| w−w= |
| w |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem
===========
3 kwi 23:47
anonim2.0: mam jeszcze dwa pytanka
1. Skąd wzięłaś/wziąłeś, że 23 P ABCD to 323 w?
2. Jak obliczyłaś/obliczyłeś P ABCD =48?
4 kwi 11:17
kotek:
| | 1 | |
PDCK=4w = |
| PABCD to PABCD=16w |
| | 4 | |
| PBKLM | | | | 29 | |
| = |
| = |
| |
| PABCD | | 16w | | 48 | |
Jasne ?
4 kwi 12:22
anonim2.0: już tak, dziękuje
4 kwi 14:10
Leadeer: Obawiam się że wyżej jest pomyłka obliczeniowa:
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 16 | |
PBCL = |
| *PABC = |
| * |
| *PABCD = |
| *8w = |
| w |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 13 | |
stąd: PBKML = PLBC − PCMK = |
| w − w = |
| w |
| | 3 | | 3 | |
| | PBKML | | | | 13 | |
czyli ostateczny stosunek: |
| = |
| = |
| |
| | PABCD | | 16w | | 48 | |
26 maj 14:07
26 maj 15:02
Mila:
P− pole równoległoboku
U
kotka , pomyłka, 12: 22
Sposób ładny.
26 maj 17:34