granica ciągu geometrycznego
mariusz: oblicz granicę ciągu (an)
an= (1 + 2 + 4 + ...... + 2
n) / −2
n
no i licze to tak
podstawiam licznik jako sume ciągu geometrycznego
Sn = 1 * (1−2
n) / (1−2) =(1−2
n) / −1 = 2
n −1
i podstawiam do wzoru
lim = (2
n − 1) / −2
n = −1 + 1/(2
n) = −1
n do nieskonczonosci
i co tu jest źle

? bo im wychodzi granica −2 i nie mam pojecia co ja tu mam zle
3 kwi 15:24
ABC: robisz błąd opisany przez Jarosława Wróblewskiego opiekuna olimpijczyków
w jego serii Matematyka dla Myślących
jeden z najczęściej spotykanych błędów pociesz się
3 kwi 16:00
mariusz: no okej, aa może ktoś powiedzieć czemu to jest źle?
3 kwi 16:19
Mila:
b
1=1
q=2
b
k=2
n
b
k=1*2
k−1
2
k−1=2
n
k−1=n
k=n+1 − tyle masz wyrazów w sumie
3 kwi 16:26
mariusz: a to czemu podstawiając do tamtego wzoru na sume poczatkowych n wyrazów ciągu geom. z tablic
nie wychodzi

?
3 kwi 16:28
Mila:
Przeczytaj uważnie komentarz.
Masz n+1 wyrazów początkowych w sumie a nie n.
3 kwi 16:46
mariusz: no ale czemu n+1?
np jak licze sume 5 wyrazow a1 = 1/32 q =2
to normalnie podstawiam do wzoru s5 = 1/32 * (1−2
5/1−2) = 31/32 i wyrazow n = 5 i nie dodaje
żadnej jedynki
to czemu tu jest inna sytuacja
3 kwi 18:07
mariusz: bo sam dowód ktory zostal podany z ktorego wynika ze n +1 to suma rozumiem ale on tylko
udawadnia prawde
a ja nie jestem w stanie tego zrozumiec umyslowo dlaczego akurat tak to dziala
3 kwi 19:35
Fałszywy 6-latek:
20, 21, 22 − to 3 wyrazy
20,21,22,23 − to 4 wyrazy
jeśli suma zaczyna się od 1 , czyli 20 a kończy się na 2n to n+1 wyrazów
3 kwi 20:28
mariusz: ok chyba rozumiem, a jak by sie nie zaczynało od 1 tylko od innego wyrazu to juz nie n +1?
3 kwi 21:48
Mariusz:
Liczba wyrazów mogłaby się zmienić gdybyś zaczął indeksować ciąg od innej liczby
(choć zwykle ciąg zaczyna się indeksować od zera bądź jedynki
Przykładowo przy funkcjach tworzących wygodniej jest indeksować ciąg od zera)
lub gdybyś skończył indeksować na innej liczbie
Liczba wyrazów ciągu ci się zmieni jeśli weźmiesz sobie mniej wyrazów tego ciągu
bądź gdy weźmiesz więcej wyrazów tego ciągu
4 kwi 00:59