METODA GAUSSA
MARIA12: Korzystając z metody Gaussa, wyznaczyć rozwiązania następujących układów równań (o ile
istnieją).
i) x + y + z = 6
2x + 3y + z = 11
3x + 4y + 3z = 20
3 kwi 13:31
wredulus_pospolitus:
masz podaną metodę ... więc w czym problem
3 kwi 14:05
fabukan: fabuakkaknan
3 kwi 14:06
kerajs:
''MARIA12: Korzystając z metody Gaussa''
A konkretnie, to której metody Gaussa należy tu użyć?
3 kwi 14:37
Mariusz:
x + y + z = 6
y − z = −1
y = 2
x + y + z = 6
− z = −3
y = 2
x + y + z = 6
y = 2
z = 3
I to już jest układ w postaci trójkątnej
więc etap eliminacji został zakończony
Teraz wystarczy podstawić
x + 2 + 3 = 6
y = 2
z = 3
x = 1
y = 2
y = 3
Możesz też eliminować do postaci trójkątnej dolnej
Etap eliminacji to znana ze szkoły (chyba jeszcze podstawowej)
metoda przeciwnych współczynników
3 kwi 21:18