ciąg arytmetyczny
Nowa222: Liczby x+3, 2x−1, 5x+4 są kolejno 2, 3 i 5 wyrazem ciągu arytmetycznego .
Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu.
obliczyłam r
dalej nie wiem
Bardzo prosze o pomoc.
3 kwi 10:57
wredulus_pospolitus:
a2 = a1 + r = x+3
a3 = a1 + 2r = 2x−1
skoro masz 'r' ... to z powyższego układu wyznaczyć musisz a1 i x
3 kwi 12:03
Nowa222: Dziękuję
3 kwi 17:30
Nowa222: a1=7
a2=13
a3=16
a4=19
a5=22
nie zgadza sie z a5
bo a5 =5x+4
Może jest błąd w zadaniu?!
3 kwi 17:42
getin:
ile ci wyszedł x i co zapisano w odpowiedzi
3 kwi 17:55
Nowa222: już wiem gdzie zrobiłam błąd
Dziekuję
3 kwi 18:15
kotek:
a3−a2=r ⇒ r=x−4
a5−a3=2r ⇒ 5x+4−2x+1=2x−8 ⇒ x= −13 to r= −17
a2=−10
a1=a2−r= −10+17 = 7
an : 7,−10,−27, −44, −61
3 kwi 18:18